Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így vigyázz a gyomrodra karácsonykor is

default user icon
MME
Az év legszebb napjai is könnyen rémálommá válnak, ha a túlevés miatt emésztési problémákkal kell küszködnöd. Ne ess ebbe a hibába! Előzd meg, vagy ha már megtörtént a baj, arra is van néhány jó tippünk.

Talán az év végi időszak étkezési szokásai mutatják a legegyértelműbben, hogy hazánkban a szeretet kifejeződésének tekintjük a sok ételt és a közös falatozást. Az önfeledt ünnepi lakmározás miatt azonban az ember gyomra rakoncátlankodni kezdhet. Ám az ünnepnek nem szabad a hasfájásról szólnia!

Nem éri meg túlzásba esni

Természetesen nem minden ember küzd gyomor- és bélrendszeri problémákkal ilyentájt. Vajon mitől függ, hogy kialakulnak-e valakinél emésztőrendszeri tünetek? Egyrészt tekintettel kell lenni az alapbetegségekre, vagyis ha már megszületett egy orvosi diagnózis, akkor alaposan tájékozódj, és igazítsd a táplálkozását a szakember ajánlásához. Másrészt a testi adottságoktól és az egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinek milyen étrend az optimális.

Hagyatkozz a tapasztalataidra, hiszen szervezeted jelzései megmutatják, hogy például milyen mennyiségű és mekkora zsírtartalmú ételeket fogyaszthatsz. Jó tudni, hogy a gyomorsav-túltermeléshez nagyban hozzájárul a stressz, de az évszakok is befolyásolják a beteg állapotát. A reflux szezonja például az ősz és a tavasz, a karácsonyi időszak inkább az epét és a hasnyálmirigyet terheli meg.

Mik a tünetek?

Sokféle dolog utalhat arra, hogy valami gond van az emésztéseddel. Az egyik leggyakoribb panasz a puffadás, melynek mértéke az elfogyasztott ételek minőségétől és mennyiségétől függ, de jelentkezhet fájdalom, görcs, vagy hasi diszkomfortérzés is egy-egy lakoma után.

Ezek a fűszerek segítenek

Liba, pulyka, különféle sültek, nehéz köretek, sütemények: karácsonykor többnyire gátlások és lelkiismeret-furdalás nélkül dőzsölünk. Kutyaharapást szőrével – tartja a mondás. Nos, ha úgy érzed, teleetted magad, rágcsálj ánizst tartalmazó kekszet, ez jótékony hatással van a gyomorra. A szegfűbors, a fahéj, a szerecsendió és a koriander szintén enyhíti a telítettségérzetet.

Sok friss élelmiszer, kevés cukor!

Sokan úgy vélik: bár a gyomorégés kellemetlen, valójában veszélytelen. Tévedés! Az állandó savas állapot ugyanis akár a nyelőcső elrákosodásához is vezethet. Törekedj rá, hogy több friss és nyers élelmiszert, azaz zöldséget és gyümölcsöt egyél. Csak mértékkel élvezd a „cukorbombának” számító édességeket, továbbá a teát és a kávét, mert ezek fokozzák a panaszokat. Jó tudni, hogy a nikotin is káros a gyomor számára!

A pálinka „lenyomja”?

Megfázás, fogfájás, teli has: a közvélekedés szerint a biztos csodaszer minden ilyesmi esetén egy kupica pálinka. Tény, hogy rövid távon talán némi enyhülést hoz, ha úgy érzed, mindjárt kipukkadsz a sok finom falattól, de hosszú távon biztosan nem segít, sőt, csak további terhelést jelent az emésztőrendszer számára.

Gyomorégésre tejet?

Inkább ne! Az első percekben úgy tűnik, valóban használ, de aztán egyre erőteljesebben jelentkezik majd a torokban a maró, égető érzés. A magas zsírtartalmú tej ugyanis fokozza a gyomorsavtermelést.

Egy rövid séta is segít

Ha már megtörtént a baj, akkor sem a tabletták jelentik az egyetlen megoldást. Persze számos vény nélkül kapható szert találsz a patikákban, és tény, hogy az emésztőenzimeket tartalmazó tabletták segíthetnek. Érdemes azért először az alacsonyabb hatóanyag-tartalmú változattal próbálkozni. A legjobb természetes megoldás azonban egyértelműen a mozgás! A testalkatot, az életmódot, az egészségi állapotot figyelembe véve láss neki. Ha kevésbé vagy aktív, elég lehet az étkezést követő hosszabb séta, míg ha rendszeresen sportolsz, akkor igyekezzen edzéssel kompenzálni a lakomákat.

 

Gyógynövények a gyomornak

1. Felfúvódásra édeskömény
Magyar ánizs, ánizskapor vagy bécsi kömény: sokféle néven ismert e növény, mely gyógyhatását elsősorban a benne található anetolnak köszönhetjük. Javítja az emésztőrendszer működését, oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást. Tipp: A teát mindig frissen kell elkészíteni. Ehhez 1 tk összezúzott magot önts le 1 csésze forró vízzel, lefedve hagyjd állni 5 percig, majd szűrd le. Napjában többször, az étkezések között fogyassz el 1-1 csésze meleg teát. Gyerekek is ihatják, nekik fele-fele arányban almalével hígíthatod. Vigyázat, az édeskömény allergiás reakciót is kiválthat!

2. Gyomorbántalomra kamilla
A népi gyógyászat bevált szere. A belőle készült tea megnyugtatja az emésztőrendszert, nyákanyaga eredményesen csillapítja a gyomor és a béltraktus görcsös fájdalmát. Illóolaja és flavonoidjai csökkentik a gyulladást, továbbá védik a gyomor nyálkahártyáját. E gyógynövény egyik előnye, hogy terhes és szoptatós anyukák is biztonsággal fogyaszthatják. Tipp: Hányás és hasmenés esetén szintén hasznos, hiszen megnyugtatja a háborgó gyomrot és beleket, továbbá ideális folyadékpótló szer. Ha ilyen célból iszod, 1 ek szárított virágzatot forrázz le 1 csésze vízzel, majd 5 perc múlva szűrd le. Napközben maximum 5 csészényit fogyassz belőle, emellett igyál bőségesen fekete teát is.

3. A jobb emésztésért borsmenta
Fokozza az epesavtermelést, oldja a görcsöket. Étvágytalanság, émelygés, teltségérzet esetén is bevethető. Tipp: Egy csésze teához forrázz le 1 ek szárított borsmentalevelet 150 ml vízzel, 10 percig lefedve hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3-4 alkalommal, az étkezések előtt fogyassz el belőle 1-1 adagot. Alhasi görcsökre kiváló a borsmenta és köménymagolaj keverékéből készült masszázsolaj.

Ajánljuk még: 

GLUTÉNMENTES, VAGY MÉGSEM? ERRE FIGYELJ, HA KRUMPLIT ENNÉL >>>

EZÉRT IMÁDJUK AZ ASZALT GYÜMÖLCSÖKET - ÍGY HASZNÁLD FEL ŐKET KARÁCSONYKOR! >>>

6 DIÓFÉLE ÉS OLAJOS MAG, AMIBŐL MINDEN NAP ENNED KELLENE! >>>

MEGJELENT A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMA - KERESED AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL ÉS A DIGITALSTANDON! >>> 



Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss