Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Étkezés előtt is fontos a védekezés a koronavírussal szemben

default user icon
MME
Nem elég, hogy az influenzajárvány is kellően megnehezíti a hétköznapjainkat, a koronavírus terjedése is egyre nagyobb méreteket ölt. A pánik azonban egyáltalán nem segít, arról nem beszélve, hogy teljesen felesleges. Inkább legyünk körültekintőek az elkövetkezendő hetekben. Az alábbiakban arra térünk ki, hogy mire érdemes figyelni az étkezés terén.

Moss kezet

Az első és legfontosabb, az a kézmosás. Ha teheted, mindig moss kezet, miután tüsszentettél vagy köhögtél, de a tömegközlekedés után, és persze evés előtt is elengedhetetlen. Figyelj arra, hogy a víz langyos legyen, használj szappant és a kezed mindkét oldalát alaposan dörzsöld át. A kézmosás legalább 20 másodpercig tartson! Nyilvános mosdóban érdemes arra is figyelni, hogy a kézmosás után minél kevesebb dolgot érints meg. Például jó ötlet lehet, ha a kéztörlőpapírral zárod el a csapot és nyomod le a kilincset kifelé menet.

Kerüld a svédasztalt

A svédasztal szuper dolog, hiszen nem kell előre megmondanod, hogy mit szeretnél, hanem kedvedre válogathatsz és mindent megkóstolhatsz, amit csak a szemed megkíván. Járvány idején azonban ez nem annyira jó ötlet, hiszen ezekhez az ételekhez nagyon sok ember hozzáfér, és nagyobb az esélye, hogy valaki beletüsszent, esetleg belenyúl a kezével, amibe előtte , beleköhögött.

Figyelj arra, hogy mit eszel

Az ételek is lehetnek veszélyesek, ezért mindig kerüld az ismeretlen eredetű hús és tejtermékeket. Emellett pedig figyelj a higiéniára is. Ha nem érzed elég tisztának a boltot vagy az éttermet, inkább vásárolj máshol. 

Kerüld a zsúfolt helyeket

Minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb a fertőzés veszélye. Ez az éttermekre is igaz, ezért érdemes kevésbé zsúfolt helyeket választani. Persze megeshet, hogy pont arra jár valaki, aki fertőzött, de statisztikailag kevesebb a fertőzés esélye, mint a zsúfolt helyeken.

Ha nem vagy jól, maradj otthon

Nem csak magadat kell megvédened a lehetséges fertőzésektől, hanem a környezetedet is. Ha betegnek érzed magad, jobban teszed, ha inkább otthon maradsz. A munkatársaid és a barátaid is meg fogják érteni, sőt hálásak is lesznek érte.

Kerüld a tömeget

Az éttermes pontban már volt erről szó. Úgy is elkerülheted a túlzsúfolt helyeket, ha más idősávot választasz, és például nem csúcsidőben utazol, vagy nem pont ebédidőben használod a munkahelyi étkezőt, hanem egy kicsit előbb, vagy később.

Ne pánikolj!

Már lassan a csapból is a koronavírussal kapcsolatos rémhírek folynak, de ne dőlj be mindennek. Igen, van néhány dolog, amire fontos odafigyelni, de pánik csak további gondokat szül. Használd a józan eszed és ne hidd el a légből kapott butaságokat. A kínai ételek semmivel sem veszélyesebbek most, mint a hagyományos fogások, arról nem beszélve, hogy az itt élő kelet-ázsiai emberek nagyjából akkora valószínűséggel fertőzöttek koronavírussal, mint egy magyar. Közülük sokan már hazánkban születtek és soha nem is jártak Kínában.

A maszkot viselő emberektől sem féljünk! Nem azért vették fel a maszkot, mert koronavírussal fertőzöttek, hanem azért, mert köhögnek, és semmiképpen nem akarnak mást is megfertőzni semmiféle vírussal. Inkább legyünk hálásak neki, hogy ránk, embertársaira is gondol. Az sem kizárt, hogy a maszkot viselő emberek egy része valamilyen komolyabb műtéten esett át, és le van gyengülve az immunrendszerük. Ők máskor is így védik magukat az orvosi utasításra a járványtól függetlenül. Fontos erről  beszélni, ugyanis több példa is volt már arra, hogy a maszkot viselőket ok nélkül érték támadások.

5 SZOKÁS, AMI MIATT KÖNNYEBBEN ELKAPHATOD A KORONAVÍRUST >>> 

A CORONA SÖRNEK IS CSÚNYÁN BETETT A KORONAVÍRUS >>> 

NEM CSAK A BOLTOK POLCAI ÜRESEK ! AZ ONLINE BEVÁSÁRLÁSRA IS NAPOKAT KELL VÁRNI >>> 

KORONAVÍRUS: VAJON LENNE ELÉG ÉLELMISZER KARANTÉN ESETÉN? ITT A VÁLASZ! >>> 

MEGVÉD A FOKHAGYMA ÉS A KÉZFERTŐTLENÍTŐ? TÉNYEK ÉS MÍTOSZOK A KORONAVÍRUSRÓL >>> 

ELFOGYHAT A CUKORMENTES KÓLA A KORONAVÍRUS MIATT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss