Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így védd ki az inzulinrezisztenciát helyes étkezéssel!

default user icon
MME
Rossz közérzet, fáradékonyság, romló koncentrációs képesség miatt gyakran csak évek múlva derül ki, ha valakinél inzulinrezisztencia áll fenn. Ám a probléma csak tudatos és helyes életmódváltással orvosolható, és ami még fontos: leginkább a nők veszélyeztetettek ezen a téren.

Inzulinrezisztencia (IR) Az utóbbi években egyre ismertebbé váló szakkifejezés. Mint ismert, az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigetek β-sejtei által termelt hormon, amelynek összetett anyagcserefunkciói vannak, de elsősorban a cukoranyagcserét szabályozza.

Kinek van izulinrezisztenciája?

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a normális mennyiségű megtermelődött inzulin kisebb mennyiségű vércukorcsökkentő hatással rendelkezik. Ez kezdetben nem okoz semmiféle tünetet, mivel a β-sejtek a csökkenő hatást fokozott inzulintermeléssel kompenzálják. Ha nem avatkozunk bele a folyamatba életmód terápiával: a helyes táplálkozás és mozgás összehangolásával, akkor a hasnyálmirigyben egy idő után az inzulinelválasztás csökken, ami vércukorszint emelkedéséhez vezethet.

Rettegsz a diabétesztől? Így óvd magad! >>>

Miért fontos?

Az inzulinrezisztenciát csökkent cukorérzékenység követi (ez a cukorbetegség előállapota), majd kialakul a cukorbetegség. Gyakorlatilag az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot. Ezért is mondják gyakran a cukorbetegség diagnózisa alkalmával, hogy a cukoranyagcsere-zavar már 5-10 éve fennállhat.

Veszélyeztetett vagy? Itt olvass tovább! >>>

Miért alakul ki?

A genetikai hajlam mellett az inzulinrezisztencia kialakulásában jelentős szerepük van a környezeti tényezőknek is: pl. táplálkozás, mozgás, stressz. A XX. század elején is voltak olyan betegek, akiknek egyidejűleg volt magas vérnyomása, cukorbetegsége és köszvénye. Azonban ezeknek a betegségeknek együttes előfordulása az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb egészségügyi problémájává vált. A „halálos négyes” tünetegyüttesét – hasi típusú elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír-szintek – olykor magas húgysavszint (esetleg köszvény) is kiegészíti.

Vigyázat! A stressztől cukorbetegség is kialakulhat! >>>

Egyre gyakoribb...

1988-ban fogalmazták meg először, hogy nem ennyiféle betegsége van a pácienseknek, hanem ez egy betegség, több tünettel. Akkor még X-szindrómának nevezték, majd átmeneti elnevezések után metabolikus szindróma néven vált ismertté az ezredfordulón. Ennek kialakulásában meghatározó szereplő az inzulinrezisztencia, ami inzulinszint méréssel megállapítható már a cukoranyagcsere-zavarok (cukorbetegség és előállapotai) diagnózisa előtt is. A későbbi kardiometabolikus elnevezés arra utal, hogy a tünetek együttes jelenléte különösen magas szív- és érrendszeri kockázatot jelent.

Ezt kell tudni a cukorbetegek táplálkozásáról! >>>

Így étkezz, ha értintett vagy!

Az inzulinrezisztencia esetén javasolt étrend fontos ahhoz, hogy a szervezet inzulinszintje rendben legyen. Emiatt előnyben részesülnek az alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások: zöldségek, főzelékfélék, egyes gyümölcsök, olajos magvak (napi maximum 2-3 dkg), szárazhüvelyesek (pl. lencse, szárazbab), savanyított tejtermékek, durum tészta.

Óvatosan a cukrozott italokkal! >>>

Rendszeres fogyaszthatók ételek

Teljes kiőrlésű gabonatermékek, préselt olajok, zsírszegény tejtermékek, mérsékelt mennyiségben sovány húsok, burgonya, tej (naponta fél liter, 2-3 részletben), heti 2-3 alkalommal tengeri halak. Kerülendők a szőlőcukor, finomított cukor, méz, „fehér” (gabonahéjat nem tartalmazó) liszt és rizs, és az ezekből készült élelmiszerek. Érdemes ügyelni a napi konyhasó bevitelre is.

Forrás és bővebb információ: Táplálkozási Akadémia / Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 

Ezek is érdekelhetnek

Friss