Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válasszunk karácsonyfát - tippek és praktikák fenyőfa vásárláshoz

default user icon
MME
Ha a karácsonyfa állítása az ünnep fénypontja - akkor az alkalmas fenyő kiválasztása, a mélypontja. Az árak, fajták és tűlevelek között elveszve alakul ki a legtöbb családi vita - segítünk, hogy az idén ez másképp legyen!

Az egyik fenyőfának isteni az illata, de túl hamar lehullanak a levelei, míg a másik kibírná akár húsvétig is, de nincs illata, a harmadiknak szép, sötétzöldek a tűlevelei, de csupasz a törzse. Melyiket válasszuk, ha szívünknek kedves karácsonyfára vágyunk? Máris soroljuk a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni fenyőfa vásárlásakor!


A legfontosabb: legyen frissen vágott a fenyőfa!

A kivágott fenyőfák frissességét úgy tuduk megállapítani, hogy a fát felállítjuk, és tönkjével a talajhoz ütjük. Ha hulló tűleveleket látunk, akkor válasszunk másik fát. A testesebb fák esetében az előbbi teszt kevésbé megvalósítható, ilyenkor hajlítsuk meg a fenyő egyik tűlevelét: ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss, ha görbe marad, akkor már kiszáradóban van a fa.

Ha földlabdás karácsonyfát választunk

Ha élő, földlabdás fát választunk , akkor tisztában kell lennünk a ténnyel, hogy szerzeményünknek nem sok esélye van a karácsony túlélésére. Ugyanis a hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás nagyon megviseli a fenyőket. Növelhetjük a túlélési esélyt azzal, ha csak az ünnep pár napjára visszük a fát a lakásba, és egyébként a védett teraszon, vagy a kert talajába ásva tároljuk jövő karácsonyig.

válasszunk egy kerti fát!

Aki karácsony alkalmából megkönyörülne egy fenyőfán, az a kertben levő, tűlevelű, örökzöld fák közül is választhat egy alkalmasat és azt feldíszítheti karácsonyfának. A kivilágított, kerti karácsonyfáknak pedig nemcsak a kert gazdája, hanem a járókelők is örülni fognak. 

 

Ha vágott - milyen fajta fenyőt válasszunk?

Hazánkban jellemzően 7-8 különböző fajta kerül forgalomba, azonban a legtöbb helyen három fajtára korlátozódik a karácsonyi fenyőkínálat, úgymint: a közönséges luc (Picea abies), az elegánsabb ezüstfenyő (Picea pungens), és a drága, de mutatós nordmann fenyő (Abies nordmanniana).

A lucfenyő a legelterjedtebb, formája klasszikus, és az ára is mérsékeltebb. Hátránya, hogy leveleit hamar ledobja az átlagos lakáskörülmények között. A nordmann fenyő tartósabb, és tűlevelei a luccal ellentétben nem szúrósak, ez kisgyermekes családoknál nem utolsó szempont. Az ezüstfenyő magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja.

A hazánkban forgalomba kerülő fenyőfákat elsősorban Vas-, Zala-, és Somogy megyében nevelik, az import darabok pedig leginkább Dániából érkeznek. Mint minden egyéb termék esetében, a vágott fenyőknél is vannak minőségi különbségek, az utcai árusoknál a legjobb darabokat az árusítás megkezdését követő pár napon belül foghatja ki, később a kínálat egyre gyérül, aki pedig az utolsó pillanatra hagyja a fa beszerzését, rendszerint csak a sovány maradékból válogathat.

(Forrás: balintgazda.hu, megyeriszabolcskerteszete.hu )

Ezek is érdekelhetnek

Friss