Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válasszunk bort húsvétra - ez illik legjobban a sonkához, a halhoz és a desszertekhez

default user icon
MME
Sokan szeretik a bort, még többen tesznek úgy, mintha értenének hozzá, de csak kevesen tudnak igazán jól választani. A következő cikkben Schieber Anita segít néhány egyszerű tanáccsal, amelynek birtokában mindenki magabiztosan választhat bort az ünnepi fogásokhoz.

"A húsvéti, ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a bor, amely Krisztus vérét jelképezi a keresztény kultúrkörben, és természetesen kiválóan passzol a különleges alkalmakra készített ételekhez és – amennyire ez most lehetséges – a vendégváráshoz is" – mondta el Schieber Anita, a szekszárdi Schieber Pincészet tulajdonosa. Hozzátette: bár a magyarok hagyományosan csupán szilveszterkor isznak pezsgőt, ez az utóbbi években változóban van. Ezért érdemes megfontolni, hogy ha vendégek érkeznek, kínálhatjuk őket pezsgővel is, amely nagyon jó welcome-ital, és kifejezetten illik az ünnepi alkalmakhoz.

"A húsvét igazi tavaszünnep is, ezért az évszakhoz illő, frissebb borok között érdemes válogatni. A tavaszhoz a reduktív, vagyis az oxigén jelenléte nélkül érlelt borok illenek. Ezek sokat megőriznek a szőlő gyümölcsösségéből, frissességéből, könnyű, játékos és üde italokról van szó. Ebben a körben érdemes a chardonnay-t keresni, amely népszerű, szerethető és ott a helye az ünnepi asztalon. A másik különleges, tavaszias illatú fehérborfajta a sauvignon blanc, amely szintén illik a tavaszias ünnephez" – mondta el Schieber Anita.

Az utóbbi években rendkívüli népszerűségnek örvendenek a rozéborok Magyarországon is, és jó alternatívát nyújtanak mindazoknak, akik nem kedvelik a vörösborokat. Ha a húsvéthoz rozét szeretnénk, érdemes a kékfrankosból készült rozékat választani.

A hagyományos ünnepi menü Magyarországon a húsvéti ünnepkör napjai szerint változik. A tradicionális nagypénteki étel a hal, amelyről a legtöbben azt gondolják, hogy csak fehérborral barátkozik. Ha azonban magyaros halételeket készítünk, például halászlevet, harcsapaprikást, akkor ahhoz legjobban a fűszeres kadarka vagy siller illene. Utóbbi valahol félúton van a rozé és a vörösbor között. Ha mégis inkább tengeri halat vagy sült halat szeretnénk enni nagypénteken, akkor ahhoz valóban fehérbort kell választanunk, itt a már említett chardonnay lehet jó döntés.

A legtöbb családban szombaton kerül asztalra a húsvéti sonka és a tojás – utóbbi változatos formákban, keményre főzve, salátának vagy kaszinótojásnak elkészítve is szóba jöhet. Ezt egészíti ki a retek és az újhagyma, valamint a fonott kalács. Schieber Anita szerint ehhez Schieber Anita szerint ehhez a hagyományos menühöz a kadarka, a siller, vagy a rozéborok illenek leginkább.

Vasárnap, ha igazán ünnepi ételt szeretnénk, akkor bárány kerülhet az asztalra. A bárány nem kíván nagytestű vörösbort. Hagyományosan (például rozmaringgal) elkészítve leginkább a kékfrankos illene hozzá, akár házasításban is. Ha valaki esetleg az idehaza egyre népszerűbb keleties vagy marokkói báránycombot szereti, akkor az egzotikus fűszerekhez a syrah passzol inkább. Akik húsvét vasárnapját valamilyen nemesebb marhahússal ünnepelnék a bárány helyett, azoknak a cabernet sauvignon javasolható.

"A húsvét hétfő főszereplői a desszertek, a sütemények és a csokoládé. Ezekhez a merlot, a cabernet sauvignon passzolhat legjobban, de érdemes egy próbát tenni az édes fehérborokkal is" – tette hozzá Schieber Anita. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss