hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válassz húsvéti sonkát, és így főzd meg, hogy csodálatosan omlós legyen - szakértői tippek!

default user icon
MME
A húsvéti menü kötelező eleme Magyarországon a főtt-fütölt sonka, nincs olyan ünnepi asztal, ahol ne kerülne terítékre. Ám, mivel sonka vásárlásánál nem látunk bele a termékbe, bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk. A csalódást elkerülendő, nem árt némi szakértői segítséget igénybe vennünk a választáshoz.

hagyományos vs. gyorspácolt

A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd több hónapig tartó érleléssel. Ez a hagyományos elkészítési mód, de a boltok polcain másként készített sonkákkal is találkozhatunk" - kezdi a sonka-ügyi fejtágítót Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa a Hír tv.hu-n.

Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, azzal rövidítve a gyártáshoz szükséges időt.

A gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka. A gyorspácolt termékek kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják.

 

A húsvéti sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy nem látunk bele a termékbe, bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk. Ha biztosra akarunk menni, célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja.

A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített.

A sonka - az ujjunkkal megnyomva - nem lehet se túl puha, se túl kemény.

A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat.

olvasd el a címkét!

A termék címkéjét minden esetben ellenőrizzük! Ez nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagról nyújt információt, hanem a sonka előállításának módjáról is. A termék megnevezésében erre utalni kell. Így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk.

 

A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele.

Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Tippek az elkészítéshez

sonka főzése nem ördöngösség, így kezdők is megpróbálkozhatnak vele.

  • A sonkát a főzés megelőző este hideg vízbe beáztatjuk. A főzéshez friss vizet forralunk, majd abban főzzük a sonkát, pontosan annyi órán át, ahány kilót nyom a sonka.
  • A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik benne. A főzővizet ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöld fűszerekkel (kakukkfű, zsálya) is tovább variálhatjuk.
  • A főzésből visszamaradó sonkalevet nem szabad kidobni, hiszen tökéletes alapja egy jóféle bablevesnek, krumplilevesnek, vagy bármilyen más tartalmas ragulevesnek. Ha nem szeretnénk rögvest felhasználni, akkor nyugodtan le is fagyaszthatjuk.

Oktatóvideó asonkafőzésről mészáros balázs séf közreműködésével:

MÉG TÖBB ÜNNEPI RECEPT ÉS TIPP A MINDMEGETTE HÚSVÉT ROVATÁBAN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss