Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így ünneplik a Valentin-napot szerte a világon

default user icon
MME
Itt a Valentin-nap, amikor elárasztják a boltokat a szívecskés cukorkák, csokoládék és lufik. De nem mindenhol ünneplik egyformán a szerelmet: míg Indiában például ajándéktárgyakkal kedveskednek a párok egymásnak, addig Bulgáriában egy pohár bor mellett ünnepelnek. A Valentin-napi ünnepségek világszerte különböző módon zajlanak, és tükrözik a szerelemről alkotott helyi elképzeléseket.

Mielőtt bemutatnánk az egyedülálló és érdekes Valentin-napi hagyományokat, lássuk ennek a sokat vitatott ünnepnek az igaz történetét!

A Valentin-nap története

Bálint napját ma világszerte a szerelmesek ünnepének tartják. Az évszázadok során számos, ezt a hagyományt erősítő, romantikus legendát is szőttek e nap köré. Az egyik elbeszélés szerint Bálint püspök titokban adott össze keresztény fiatalokat, köztük katonákat a kedvesükkel. A Római Birodalomban a katonák csak a szolgálati idejük leteltével házasodhattak meg, különleges kegynek számított, ha valakinek előbb engedélyt adott erre a császár. Bálint ezért titokban adta össze őket, és a friss házasokat megajándékozta egy-egy virággal a saját kertjéből. Egy másik legenda szerint Szent Bálint volt, aki a történelem során először esketett össze egy pogány férfit és egy keresztény nőt.

Bálint ünnepe a tavaszvárás kezdetére és a farsangi esküvők idejére esik – valószínűleg e naptári egybeesés miatt lett idővel a szerelmesek védőszentje, először Itáliában, majd Angliában és Franciaországban.

A Valentin-nap nem csak a virágokról és a csokoládéról szól: a különböző országok a maguk módján ünnepelnek. 

Argentína: egy hét édesség

Az argentinok nem februárban ünneplik a Valentin-napot, hanem júliusban az „édesség hetét”. Ilyenkor a szerelmesek csókot cserélnek, csokoládét és egyéb édességeket adnak egymásnak. 

Franciaország: csupa romantika

Úgy tartják, hogy az első Valentin-napi üdvözlőlap Franciaországból származik, amikor Károly, Orleans hercege 1415-ben szerelmes leveleket küldött feleségének a börtönből. Ezen a napon a Valentne nevű faluban látványos keretek között ünneplik a szerelmet: az udvarok, a fák, gyakorlatilag minden rózsákkal és csillogó díszekkel vannak tele. Valószínűleg itt a legszebb a Valentin-nap a világon.

Dél-Korea: élményhalmaz

Dél-Koreában minden hónap 14-én megünneplik a szerelem napját. „A rózsák napját” májusban, „a csókok napját” júniusban, „az ölelések napját" decemberben - hogy csak néhányat említsünk. Sőt, az egyedülállóknak is van ünnepük: ők áprilisban „fekete napot” tartanak, amikor fekete tésztát fogyasztanak.

Fülöp-szigetek: tömeges házasságkötés

A Fülöp-szigeteken Valentin-napon rengeteg fiatal pár esküszik egymásnak örök hűséget egy, a kormány által szponzorált rendezvényen. Ha valaki nem bánja, hogy aznap nem ő az egyetlen menyasszony, fanatasztikus lehetőség a szerelem ünneplésére.

Ghána: nemzeti csokoládénap

Ghánában február 14-ét a „nemzeti csokoládénapként” ünneplik. A ghánai kormány 2007-ben, az ország turizmusának fellendítésére nevezte ki ezt a napot „csokinapnak". Ghána ugyanis a világ legnagyobb kakaótermelő országai közé tartozik. Február 14-én tematikus előadásokon, zenés programokon lehet részt venni, ahol minden a csokoládéról szól.

Bulgária: a borászok napja

Február 14-én a bolgárok a San Trifon Zartant, „a borászok napját” ünneplik. Fiatal és idős párok egy pohár csodálatos helyi bor mellett ünneplik szerelmüket.

Wales: San Dwynwen napja

Walesben a szerelem napját igazából január 25-én ünneplik, és „San Dwynwen napjának” nevezik. Aznap a szerelmesek egyedi és gyönyörű kézműves fakanalakat cserélnek egymással. 

Spanyolország: Szent Dionüszosz ünnepe

A szerelem napját Valenciában október 9-én tartják, és Szent Dionüszosz ünnepeként ismerik. A fesztivált Spanyolország legtöbb részén a „macadora”, egy marcipánfigura készítésével ünneplik. A figurákat férfiak készítik, és ajándékba adják kedvesüknek. 

Dánia: a szerelem ünnepe

Az ország a szerelem és a romantika napját  ünnepli február 14-én. Dániában a Valentin-napi ajándékozás nem korlátozódik rózsákra és édességre: a barátok és a szerelmesek kézzel készített kártyákat cserélnek préselt fehér virágokkal, amelyeket hóvirágnak neveznek.

Észtország: a barátság napja

Észtország február 14-én ünnepli a Sobrapaev néven ismert „barátság napját". A vidám fesztiválhangulat mindenkire hatással van, nem csak a párok ünnepelnek: a barátok, családtagok is megajándékozzák egymást és ünneplik a szerelmet. 

Olaszország: tavaszünnep

Eredetileg az olaszok Valentin-napon ünnepelték a tavaszt, az ujjászületést. Ehhez kapcsolódó hagyomány volt, hogy a fiatalok még hajnal előtt felkeltek, hogy „észrevegyék" leendő férjüket. Ma az olasz szerelmesek is ajándékozással és romantikus vacsorával ünneplik Valentin napját.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss