Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tudsz sokat spórolni a mosószeren!

Sokan az ismert márkanevek helyett inkább az olcsóbb mosószert keresik, míg mások szezonális akciók alapján választanak. Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője elmondta, hogyan lehet olcsón, hatékony mosószert vásárolni.

Itt rejlik a csapda!

A legtöbben ismerik már azt a bevásárlási alapszabályt, hogy a nagyobb kiszerelések árban kedvezőbbek lehetnek, de nem árt résen lenni, és vásárláskor ellenőrizni a liter vagy kilogrammonkénti árat. Előfordulhat, hogy egy-egy akció alkalmával a kisebb kiszerelés olcsóbb.

 

Adagban mérik

A literenkénti ár mellett fontos tényező a csomagoláson jelzett adagolási arány is. Minél nagyobb az arány, annál több mosásra elegendő a mosószer, így nem biztos, hogy a liter árban olcsóbb termék lesz végül a gazdaságosabb.

Tele a kupak

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem megfelelő arányban mérik ki a mosószert, így akár tízszer többet is felhasználhatnak, mint amennyi valójában szükséges. Mosás előtt mindig ellenőrizzük a gyártó által ajánlott mennyiséget. A kevésbé szennyezett ruhákhoz kisebb mennyiségű mosószer is elegendő lehet, így nem csak pénzt takaríthatunk meg, hanem az anyagok minőségét is megőrizhetjük.

Rendeljünk online

Mielőtt boltban vásárolnánk, érdemes az interneten is megnézni, mennyibe kerülnek, ahol esetenként kedvezőbben is beszerezhetjük a mosószert. Az ár-összehasonlító oldalak segítségével egyszerűen összehasonlíthatjuk a weboldalak árait és felfedezhetjük a különböző akciókat. Ne felejtsük el a szállítási költséget is figyelembe venni az összehasonlításkor.

A márka ára

A mosószerek esetében sem érdemes a népszerű márkanevek alapján vásárolni. Bátran kísérletezzünk az alacsonyabb árkategóriájú mosószerekkel. Az élelmiszerüzletek és drogériák saját márkájú mosószerei gyakran olcsóbban kaphatók, ugyanakkor minőségben sem maradnak el a neves társaiktól. Mielőtt döntést hoznánk, érdemes elolvasni a termékteszteket és online véleményeket, hogy megbizonyosodjunk a mosószer hatékonyságáról és minőségéről.

Üres a flakon

Az utántöltős mosószerek egyre népszerűbbek, mivel áruk gyakran kedvezőbb, és a használatukkal csökkenthetjük a hulladék mennyiségét. Ott, ahol csomagolásmentesen is van lehetőség vásárolni, előfordulhat, hogy az adott márkájú flakonba lehet utántölteni, tehát először meg kell vásárolnunk egy csomag mosószert, majd a kiürült flakont tölthetjük újra a termékkel.

Keressük a pecsétet

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság, keressük az EU Ecolabel minősítést a flakonokon. A tesztek eredményei azt mutatják, hogy a minősített ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik, ráadásul nem feltétlenül drágábbak.

Attól függ, mire kell

Az alternatív mosószerek, mint például a mosótojás, mosódió, mosószer csík vagy mosólapka, egyre népszerűbbek, de a tesztek eredményei szerint kevésbé hatékonyak. Jól működhetnek kevésbé szennyezett ruháknál, ezért, ha árban kedvezőbbek, érdemes lehet kiegészítésként használni a hagyományos mosószerek mellett.

 

Filléres csodaszer

A környezetbarát és hatékony mosás egyik legjobb módja az, ha mosószódával tisztítjuk ruháinkat, ráadásul ez olcsóbb is, mint a márkás mosószerek. Körülbelül fele-fele arányban keverhetjük a szokásos mosóporhoz, vagy akár házi mosóport is készíthetünk belőle, ha két rész mosószódát egy rész mosószappan reszelékkel összekeverünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss