Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tudod megállapítani, hogy romlott-e a tojássaláta

default user icon
MME
A tojás a legjobb fehérjeforrás, ráadásul egyszerű elkészíteni, ezért a legtöbb ember étrendjében helyet kap. Sajnos a belőle készült ételeknek, így a tojássalátának is rövid az eltarthatósága. 

Mitől romlik meg a tojássaláta?

A tojássalátát többféleképpen is el lehet készíteni, de a klasszikus recept hozzávalói: kemény tojás, majonéz, mustár, só és bors. Az összetevőkből a tojás és a majonéz "veszélyesek", hiszen ezekben könnyedén szaporodnak el olyan, súlyos ételmérgezést okozó baktériumok, mint például a Salmonella vagy a Listeria monocytogenes. 

Árulkodó jelek

A romlott tojássaláta szaga kénszerű, savanykás – egyszóval büdös. A szag mellett valószínűleg elszíneződések és penészfoltok is figyelmeztetnek a romlásra. Ezek a könnyen érzékelhető jelei annak, hogy a tojássaláta már nem jó.

De ha nincs kellemetlen szaga, és foltok sem csúfítják a salátát, akkor is előfordulhat, hogy már nem ehető: az élelmiszereket megbetegítő baktériumok bizonyos fajtái ugyanis nem, vagy alig hagynak látható, érezhető nyomot. Ezért ha a tojássaláta öt napnál régebbi, akkor azt kell feltételezni, hogy a baktériumképződés már elindult, így semmiképpen se fogyaszd el.

Fontos a megfelelő tárolás

Ha a salátát friss alapanyagokból készíted és megfelelően tárolod, akkor legfeljebb 5, teljes biztonsággal pedig 3 napig fogyaszthatod.

A megfelelő tárolás a hűtéssel kezdődik: a salátát elkészítés után azonnal tedd a hűtőszekrénybe egy légmentesen záródó edényben. Az azonnal szó szerint értendő, mert ha szobahőmérsékleten állni hagyod, a tojássalátában beindul a baktériumfejlődés.

Figyelj arra, hogy jól zárd le a tárolóedényt, mert ha nem teszed, 1-2 napra csökken az eltarthatósága.

A tojássalátát nem szabad más étellel együtt tárolni. Ha nem tudod elkülöníteni  – például ha szendvicsben van –, további óvintézkedéseket kell tenni: csomagold az egész szendvicset fóliába, mielőtt a légmentesen záródó edénybe tennéd.

Mivel a baktériumok nagyon könnyen megtapadnak a tojássalátán, az sem mindegy, hogyan szedsz az edényből: soha ne nyúlj bele a tálba azzal a kanállal, amivel ettél, így elkerülheted, hogy a baktériumok a szádból a salátára kerüljenek.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:


Ezek is érdekelhetnek

Friss