Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így törjünk diót egyszerűen

Az ünnepi desszertek egyik közkedvelt alapja a dió, melyet nemcsak pucolva, hanem héjasan is lehet kapni. Mutatjuk, hogyan lehet egyszerűen feltörni a diót!

Ha karácsonyi süteményről van szó, akkor nem vitás, hogy a dió egy elengedhetetlen alapanyag. Legyen szó bejgliről, zserbóról vagy pozsonyi kifliről, ez a csonthéjas finomság nagyon jó szolgálatot tesz a sütések során. A töréssel persze akadhatnak gondok, ezért hoztunk most néhány jól bevált tippet, amit ha megfogadtok, gyerekjáték lesz a diótörés. A nagy munka közben azért nyugodtan egyetek meg nyersen néhány darabot, hiszen tele van értékes olajokkal, növényi rostokkal és ásványi anyagokkal.

A csonthéjas finomság

A dió kiváló alapanyag süteményekhez, húsokhoz, szószokhoz. Egyszerűen szinte mindenhez illik. Azonban feltörése nem csak nehézkes, de kisebb-nagyobb baleseteket is okozhat. Szerencsére már tudjuk, hogy mi a tökéletes módszer!

Gőzöljük ki előre

Forraljunk fel egy nagy lábasban vizet, majd helyezzünk bele egy szűrőt. Ha már forr a víz, akkor jöhetnek az elfogyasztásra szánt diók. Hagyjuk gőzölődni másfél-két órát, majd emeljük ki őket a szűrő segítségével. Ezután a dió már kézzel is bonthatóvá válik.

Áztassuk be őket

Az előzőnél ez egy kicsit lassabb módszer, de igazán hatásos. Egy lavórt töltsünk meg vízzel, majd nincs más dolgunk, mint belehelyezni a kívánt mennyiségű diót. A legegyszerűbb lépés következik: hagyjuk ázni 10-12 órát. Másnap reggel már puszta kézzel le tudjuk róla szedni a héjat.

Tegyük hatékonyabbá

Ha valami csoda folytán a sima vizes áztatás nem jött volna be, akkor tegyünk mellé 4-5 evőkanál sót. Ennél nem kell több, hogy a dió ne vegye át a sós ízt. Ezután hagyjuk pihenni szintén 10-12 órát. Az eredmény szintén ugyanaz lesz: a dió héja kézzel is törhetővé válik.

Magától megreped

A diókat tegyük bele egy fagyasztó zacskóba, majd egy éjszakára rakjuk be a mélyhűtőbe. A héjas gyümölcsben lévő víz megfagy, aminek következtében a kemény borítás megreped. Az így előkészített dió belseje megpuhul, így ez a módszer akkor használható, ha utána fel is használjuk.

Ne hagyjuk vizesen

Azt a diót, amit nem használunk fel azonnal, ne hagyjuk vizesen, különben megavasodik. Tegyük a sütőbe 5-6 percre és szárítsuk ki.

Tároljuk a héjában

A diókat felhasználásig érdemes a héjában tárolni. Így akár 3-4 évig is fogyaszthatóak maradnak, illetve vitaminértékükből sem veszítenek.

Ne a lakásban

Amennyiben a hagyományos diótörést választjuk, akkor semmiképp se a lakásban csináljuk. Egy rossz ütés kellemetlen törést okozhat, valamint a felületeket is megkarcolja.

Mit használjunk?

Diótörő eszköznek mindenképpen tojás alakút válasszunk. Ezzel valamelyest kímélhetjük az ujjainkat és ízületeinket is.

Így tárolhatjuk

A dió tartósítása nagyon egyszerű. Ha túl sokat pucoltunk meg és nem tudjuk felhasználni, akkor először pirítsuk le a sütőben vagy a tűzhelyen, majd bezacskózva tegyük be a fagyasztóba.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss