Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gondoltad volna? Ilyen gyakran kell tisztítani a jégkockatartót

default user icon
MME
Megállíthatatlanul közeleg a nyár, és ilyenkor egyre többször kívánjuk meg a hűsítő italokat. Legyen szó jeges teáról, egy frissítő kóláról vagy koktélról, egyikből sem hiányozhatnak a jégkockák. Ha mi is a jól bevált módszerrel készítjük a jégkockákat, nagyobb veszélyben lehetünk, mint gondoltuk.

Sok háztartásban megtalálhatóak a többször használható, keményebb műanyagból vagy szilikonból készült jégkockatartók. Egyszerű a használatuk, hiszen csak meg kell tölteni őket vízzel, betenni a fagyasztószekrénybe, és pár óra múlva már élvezhetjük is a hűs italokat. Ha azonban csak újra- és újratöltjük a tartókat, miközben egyszer sem mossuk el azokat, akkor könnyen veszélybe sodorhatjuk magunkat.

Ahogyan a kulacsok és vizespalackok tisztítása kapcsán is olvashattuk, ha nem mossuk el és cseréjük azokat rendszeresen, akkor akár koszosabbak is lehetnek, mint az a tál, amelyből a kutya iszik. A szakértők szerint a műanyag palackokat és kulacsokat minden használat után alaposan el kell mosni, és legalább évente cserélni.

Ugyanez igaz a műanyagból készült jégkockatartókra is, ezeket is érdemes egy-két évente lecserélni. Nem szükséges azonban minden újratöltés előtt elmosni – persze ártani nem árt –, de célszerű havonta egyszer kézzel, vagy pedig ha a jégkockatartó arra alkalmas, akkor mosogatógépben megtisztítani – olvasható Martha Stewart honlapján.

Különösen hatékony lehet, ha szódabikarbónás meleg vízzel tisztítjuk meg a jégkockatartót, mivel ez képes semlegesíteni a különféle szagokat is. A jégkockatartó ugyanis könnyen átveheti a fagyasztó, illetve a körülötte található egyéb élelmiszerek illatát. A szódabikarbónás tisztítás nagyon előnyös, ugyanis nincs annál rosszabb, mint amikor kellemetlen illatú a jégkocka és megízesíti az italunkat. Az alaposan elmosott tartót hagyjuk teljesen megszáradni az újbóli használat előtt.

A jégkockatartó tisztítása különösen fontos akkor, ha nem vizet töltünk bele, hanem ízesített italokat, ebben készítjük a fűszereket vagy a tartóban fagyasztjuk le a megmaradt húslevest vagy zöldségalaplét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss