Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így termeld meg a saját tavaszi salátád kert nélkül

default user icon
MME
A konyhakert aranyat ér! Legyen az balkonládákból kialakított paradicsom, uborka, tavaszi saláta vagy paprikaültetvény lakásod erkélyén, tuti hogy ezreket spórolhatsz. Nincs szükséged kertre, hogy saját veteményesed legyen, szóval termessz velünk fillérekből te is tavaszi salátát. Mutatjuk, hogyan láss neki.

Ha egy kicsit előretervezel, akkor gyorsan elfelejtheted a boltba, illetve a piacra járást, amikor zöldségre van szükséged. Ez a helyzet a tavaszi salátával is, ami kis túlzással a szezon első zöldsége, amit könnyű szerrel, tényleg minimális erőbefektetéssel te is megtermelhetsz magadnak. Bevásárlás helyett inkább irány a terasz!

A saláták kevés helyen is elférnek, és egyáltalán nem igényelnek komolyabb törődést. Ültesd balkonládákba vagy cserepekbe, aztán mehet is ki a teraszra vagy erkélyre. A salátafejek másik nagy előnye, hogy már hat héttel a vetés után learathatók és ehetők, így nem kell sokat várni a termésre. A tavaszi saláta azon túl, hogy változatos levélformájával az erkélyt is hangulatosabbá varázsolja, még ízletes és finom is. Ültess különböző salátákat egy cserépbe! Ezzel a módszerrel garantáljuk, hogy egész nyáron át folyamatosan szedheted, eheted és készíthetsz belőle egészséges ételeket.

Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidéknek elmondta, hogy a saláta kis hőigénye miatt szabadföldön is korán vethető, így már a tavasz elején van zöldség, amikor a legtöbben még csak a palántákat nevelik a kertekben. Rövid tenyészidejű, tehát fejlődése gyorsan végbemegy, ültetni pedig helyrevetéssel és palántázással is szokták. Fényre és vízre igényes, talajban viszont nem válogat. A kertészmérnök hangsúlyozta, hogy a saláta tápanyagban gazdag közegben fejlődik a legjobban, de nem árt óvatosnak lenni, ugyanis ez egy olyan primőr zöldség, amelybe könnyen beépülnek a szermaradványok.

Az, hogy melyik salátára esik a választásod, saját ízlés kérdése, mivel léteznek édesebb, kesernyésebb fajták egyaránt. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy a salátának rövid a tenyészideje, tehát nem sokáig áll el. Egész őszig vethető, így mindig tudsz friss zöldséggel kedveskedni a családnak. Ültess több ütemben!

  • Az ősszel vetett madársaláta kihajt, áttelel, és már március végén, áprilisban szedhető
  • A fejes salátákat számtalan módon felhasználhatjuk éppen úgy, mint a jégsalátát.
  • A tépősaláták leveleit megállás nélkül szedhetjük, belőle pedig főzeléket is készíthetünk.

Kósa Dániel arra külön kitért, hogy növényvédelem szempontjából körültekintőek kell lenni! Ennek oka, hogy a szermaradványok könnyen beépülhetnek a zöldség leveleibe, amit később elfogyasztunk. Ha fóliában gondolkodunk, csak az áttelelő meztelencsigákkal és levéltetvekkel szemben kell csak védekezni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss