Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tegyél el friss zöldfűszert télire! 4 egyszerű tartósítási tipp

default user icon
MME
A nyár és kora ősz friss zöldfűszereit különböző módszerekkel tartósíthatod - lássuk, hogyan, mindegyiknek az előnyeivel és a hátrányaival együtt!

Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldségesrekeszben 1 hétig elállnak.

Olajban: Durvára aprítva olíva- vagy napraforgóolajban 5 hétig eltarthatók. Mutatós üvegben a konyha díszei lehetnek így.

Szárítva: Az összekötött fűszercsokrot meleg, jól szellőző helyen kb. 2 hétig szárítsd, majd üvegedényben, összemorzsolva tárold. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek frissen felaprított zöldfűszernek.

Fagyasztóban: Csokorba kötve mosd meg, majd a vastagabb szárak levágása után konyhai
papírtörlőn szárogasd meg, és aprítsd fel. Adagonként csomagold kis nejlontasakokba, és címkézd fel ezeket. Készíthetsz zöldfűszeres jégkockákat is. Ehhez az adott fűszernövényt aprítsd fel, keverd el egy kevés vízzel, majd tömködd a jégkockatartóba. Miután megfagyott, szedd ki, és feliratozott nejlonzacskóban tedd vissza a fagyasztóba. Az így előállított fűszerkockák kb. 6 hónapig állnak el, és könnyen adagolhatók például a levesekhez, főzelékekhez.

Mit érdemes?

A legtöbbet használt fűszernövényekpetrezselyem, bazsalikom, rozmaring, snidling, tárkony, kapor, oregánó – mellett érdemes ciromfüvet, lestyánt, mentát, turbolyát és zsályát is tartósítani.

TIPP: Főzéskor, sütéskor a fagyasztott zöldfűszereket mindig a legvégén tedd az ételbe, hogy a hő hatására minél kevesebbet veszítsenek illóolajaikból, és megőrizzék aromájukat!

4 NÉLKÜLÖZHETETLEN ZÖLDFŰSZER A KONYHÁBAN >>> 

3+4 SZUPER ÖTLET A ZÖLDFŰSZEREK FELHASZNÁLÁSÁRA >>> 

GYÓGYÍTÓ ZÖLDFŰSZEREK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss