Így tartsd távol a darazsakat - 5 bevált házi praktika

default user icon
MME
A darazsak tömeges megjelenése a kertben és a ház körül könnyen megkeserítheti az életünket, és különösen fájóvá teheti még a legboldogabb pillanatainkat is. 5 környezetbarát megoldást hoztunk, amivel távol tarthatók ezek a veszélyes rovarok.

A szúnyogok mellett talán a sárga-fekete csíkos darazsak a nyár legutálatosabb betolakodói. Várható tömeges megjelenésük a július-szeptember végéig tartó időszakra tevődik. Napközben aktívak, mivel hidegvérűek, szürkületkor behúzódnak fészkükbe ahol az éjszakát töltik. Bár alapvetően az embert nem bántják, veszélyérzet esetén azonban bátran támadnak, ezért érdemes megelőzni a felbukkanásukat, vagy megmutatni nekik, hogy ki az úr a kertben.

1. Riasszuk el citrommal!

A citrusfélék illata szerencsére taszítja a darazsakat. Tegyünk néhány szeletet a kerti asztalra, vagy facsarjunk egy egész citromot egy tál vízbe, és azt helyezzük ki az udvarra, teraszra. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy közel merészkedjenek hozzánk. Vagy tűzdeljünk tele egy félbevágott citromot szegfűszegekkel, és tegyük arra a helyre, ahonnan távol kívánjuk tartani a kis sárga-fekete dresszes zümmögőket.

2. Vessük be az illóolajokat

A borsmenta olaja önmagában is rendkívül hatékony, illetve a citromfű-, a szegfű- és a gólyaorr-esszenciák keveréke is igazoltan hatásos. Egy permetezőbe keverjünk össze néhány cseppet valamelyik illóolajból kevés vízzel, és spricceljük körbe vele a teraszt, kertet. De hatásos lehet az is, ha néhány csepp olajat egy-egy vattapamacsra csepegtetünk, majd ezeket azokra a kritikus helyekre tesszük, ahol meg akarunk szabadulni a darazsaktól.

3. Ültessünk bazsalikomot

A darazsak egyszerűen utálják a bazsalikom illatát. Ezért az erkély bazsalikommal való beültetése nemcsak azért hasznos, hogy friss fűszernövényeink legyenek. A bazsalikom palántaneveléssel és állandó helyre vetéssel egyaránt termeszthető. Kertben, teraszon, ablakpárkányon is vígan eléldegél. Levelei azonban könnyen megperzselődnek, ezért ügyeljünk, hogy ne érje közvetlen napfény. A bazsalikomot rendszeresen kell öntözni, de kerüljük a túlöntözést.

4. A kávézacc itt is hasznos lehet!

Amennyire vonzzák az édes illatok – a parfümök, krémek és testápolók is – a darazsakat, legalább annyira taszítják őket az erős, keserű szagok. Így hát nem meglepő, hogy a legegyszerűbb és leginkább bevált taktika ellenük az égő kávézacc. Tegyünk egy marék szárított kávézaccot egy tűzálló tálba és gyújtsuk meg. A felszálló füst hatására olyan messzire mennek az otthonunktól, amennyire csak tudnak.

5. Ejtsük csapdába őket

Az egyik leghatékonyabb és legkíméletesebb védekezés a csapdák kihelyezése. Ehhez vágjunk le tapétavágó segítségével egy nagy, üres műanyag üveg felső harmadát. A másik részt töltsük meg egy kevés vízzel, adjunk hozzá mézet, és keverjük össze. Tegyünk pár csepp ecetet a keverékhez, így a méheket nem vonzza a csapdánk. Helyezzük el a csapdát távol a terasztól, a kert gyakran használt részeitől. A darazsakat vonzani fogja az édes illat, belerepülnek a csapdába, és többet nem jönnek ki.

 

Mit tegyünk, ha darázsfészket találunk?

Ahol gyakorta megjelennek a darazsak, ott a közelben gyanítható egy darázsfészek. Ha feltűnően nagy méretű fészket látunk a házunk körül, amely akár lódarázsé is lehet, mindenképpen hívjunk professzionális segítséget, nehogy komolyabb bajunk essen.

(Forrás: Bors)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss