Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tárold a főtt tésztát, hogy sokáig elálljon - 5 tuti tipp!

A tészta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, de ha egyszerre túl sokat főzünk belőle, hamar kiszárad, megkeményedik, és végül minden igyekezetünk ellenére a kukában végzi. Ilyenkor jól jön, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amivel megmenthetjük a maradék főtt tésztát.

1. Hűtsük le a maradék tésztát

A frissen főtt tészta tárolásának egyik legpraktikusabb módja, ha hűtőbe tesszük. Fontos, hogy az étel legalább langyosra hűljön, mielőtt oda kerül, ám két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani, mivel a minőségromlást okozó baktériumok száma hamar megduplázódik. A kellő körültekintéssel lehűtött főtt tészta, légmentes dobozban, akár 3-5 napig is eláll.


2. Tésztát fagyasztani? miért ne!

Akár saját kezűleg gyúrtuk, nyújtottuk és szaggattuk, akár készen vettük, a frissen főtt tésztát nyugodtan le is fagyaszthatjuk. Előtte érdemes átforgatni egy kevés olívaolajon, vagy olvasztott vajjal összekeverni, ezután műanyag fóliába csomagolni, és így betenni egy légmentesen záródó edénybe vagy dobozba. A fagyasztott tészta három-hat hónapig is eláll minőségromlás nélkül.

3. tárolás - csakis légmentesen!

Fontos, hogy tésztánkat kizárólag légmentesen zárható tárolóba tegyük, amire a legjobb - és leginkább helytakarékos - megoldás a tasakos vákuumcsomagolás, és a négyszögletű doboz, ami megkönnyíti az ételek elhelyezését. 

4. tökéletes főtt tészta - egyszerű tárolás

A fagyasztott tészta minőségét nagymértékben meghatározza, hogyan készítettük el. Ha tésztánkat bő vízben főzzük, gyakran kevergetjük és nem öntünk hozzá olajat, csak miután leöntjük róla a vizet, soha többé nem ragad össze, ami a tárolást is megkönnyíti!


5. Így olvasszuk ki felhasználás előtt

Felhasználás előtt fagyasztott tésztánkat helyezzük át dobozzal együtt a hűtőbe, ne várjuk meg, amíg szobahőmérsékleten teljesen kiolvad! Közvetlenül felhasználás előtt forrázzuk le egy lábas forró vízzel, de már ne főzzük újra! FONTOS: félig kiolvadt ételt tilos visszafagyasztani!

Ezek is érdekelhetnek