Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így marad a legtovább friss a zöldség és a gyümölcs!

default user icon
MME
Veled is előfordult már, hogy telepakoltad a hűtőt finomabbnál finomabb zöldséggel és gyümölccsel, hogy most majd egész héten egészségesen étkezel, naponta ötször fogyasztasz beőlük - aztán 3 nap múlva szinte mindent ki kellett dobnod, mert tönkrementek? Valószínűleg nem jól tároltad őket! Segítünk, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

1. A krumplit, a hagymát és a paradicsomot ne tedd a hűtőbe! Tartsd száraz és - ha van rá mód - hűvös helyen.

2. Az etiléngázt termelő zöldségeket és gyümölcsöket, mint az avokádó, a kivi vagy a paradicsom, tartsd távol az etilénérzékeny termékektől: az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától.

3. A bontatlan banánt tartsd a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tedd a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.

4.Tárold a zöldsalátát és friss fűszereket légmentesen záródó tasakban: egy kis adag levegő jót tesz nekik, épp elég a frissen tartásukhoz, de nem elég az oxidációs foylamatok kiteljesedéséhez.

5. A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.

6. Az angolzellert éremes alufóliába tekterni,  és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénzöld marad a szár és a levél.

7. A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy egy papírral bélelt dobozban tedd a hűtő alsó fiókjába.

8. A friss ananászról vágd le a zöldjét, és egy frissentartó fóliávadarabba beborítva, fejjel lefelé tedd a fridzsiderbe.

9. Mivel a nedvesség könnyen és gyorsan barna foltokat okozhat még a legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken, csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, és a feldolgozással (aprítással, szeleteléssel, darálással ) is várj, ameddig csak lehet.

10. Nem mindig a zöldség/gyümölcs vagy épp a tárólás módja a bűnös, ha a hűtőben idő előtt megromlanak a frissáruk: nem árt, ha hetenete nagytakarítasz a hűtőben! Kidobod, ami romlásnak indult, mielőtt magától sétál ki az ajtón, és mosd át havonta egyszer ecetes vagy fetrőtlenítő vízzel.

11. Ne tárold az élelmiszereket tűzhely vagy sütő mellett, és ott sem ajánlott, ahol füstnek vagy magas hő hatásának vannak kitéve.

12. A krumpli tés az almát tárold egy helyen - az alma ugyanis megakadályozza, hogy a krumpli kicsírázzon.

13. A gomba legjobb helyen a hűtőben vagy a spájzban, egy papírzacskóban van.

14. A paradicsomok szobahőmérsékleten, a közvetlen napsugáról távol érzik jól magukat - és maradnak frissek legtovább.

15. A friss gyömbért mindig hűtőben tárold!

16. Lehetőleg üveg vagy papír tárolókat használj műanyag dobozok helyett.

13 ÉTEL, AMIT EDDIG ROSSZUL TÁROLTÁL! >>> 

MI MEDDIG ÁLL EL A HŰTŐBEN? ÍGY TÁROLD A TOJÁST, A HÚST, A MARADÉKOT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss