Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így szokj le a cukorról!

default user icon
MME
Tegyél egy próbát: gondold végig, hogy a héten melyik nap nem fogyasztottál valami édeset! Nem, nem konkrétan csokira vagy sütire gondolunk... Egyre több étel és ital egyik fő összetevője a „fehér méreg”, melynek valójában alig kellene, hogy helye legyen az étrendünkben.

A táplálkozástudomány jelenlegi állásfoglalása szerint egészségünk védelme érdekében napi energiabevitelünk legfeljebb 10%-a származhat cukorból, ami egy átlagos, 65 kg testtömegű, közepesen aktív nő esetében kb. 48 grammot jelent. Ez a mennyiség 12 teáskanálnyi hagyományos cukornak felel meg.

Könnyű dolgunk lenne, ha elég lenne itt-ott elhagynunk az édesítést. Csakhogy a bevitt cukor legnagyobb hányadát a feldolgozott élelmiszerekkel  fogyasztjuk el. A falatnyinak tűnő tejdesszertek, a gyakran folyadékpótlóként fogyasztott ízesített tejes italok, energiaitalok, szénsavas üdítők, jeges teák, szörpök nagy része rengeteg cukrot tartalmaz!

Olvasd el a címkét!

Garantáltan meg fogsz lepődni... Jó néhány termék még az eltökélt egészségtudatos fogyasztókat is képes megtéveszteni rejtett cukortartalmával. Ilyenek lehetnek például az előre elkészített salátaöntetek és különféle szószok, a ketchup, a gyümölcs- és zöldségkonzervek, a gyümölcsjoghurtok, a müzlikeverékek és -szeletek, az ízesített ásványvizek, továbbá a cukor hozzáadásával készült gyümölcsnektárok és gyümölcsitalok.

A hozzáadott cukor mellett nem szabad elfeledkezni az élelmiszerek saját, nyersanyagokból származó cukortartalmáról sem, mely egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os gyümölcslé esetén deciliterenként átlagosan 3 kockacukornyi mennyiséget tesz ki! Sőt a gyümölcsök között is vannak kerülendők: a szőlő, a szilva és a banán nyers állapotban is tekintélyes adag cukrot tartalmaz.

A barna sem megoldás

A kristálycukrot sokan lecserélik a drágább barnára, pedig egészségügyi szempontból ez utóbbi sajnos semmiben sem különbözik a fehér változattól. A barna cukrot többnyire úgy állítják elő, hogy a finomított fehér cukrot bevonják egy melaszréteggel. A melasz a cukornád finomítása során melléktermékként keletkezik. Vagyis teljesen mindegy, hogy fehér vagy barna cukorról van-e szó, túlzott fogyasztása okolható egy sor betegség megjelenéséért. Ilyen a 2-es típusú cukorbetegség vagy a fogszuvasodás, továbbá üres energiaforrásként növeli az elhízás kockázatát is, így közvetett módon hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganattípusok kialakulásához.

Mi legyen helyette?

Az édes ízt élvezheted úgy is, hogy közben vigyázol a vonalaidra, illetve az egészségedre. A legfelkapottabb cukorhelyettesítők közé tartozik a xilit (nyírfacukor) és az eritrit, melyek kristályos formában szerezhetőek be. Kiválóak sütemények, dzsemek készítéséhez. A xilit a cukorral ellentétben nem szolgál táplálékul a szájban található savtermelő baktériumok számára, így megelőzhető vele a fogszuvasodás. Mértéktelen fogyasztása azonban nem ajánlott, esetleges hashajtó hatása miatt.

Olcsóbb és régóta használt eszközei a cukormentes édesítésnek a mesterséges édesítőszerek, melyeket az otthoni használaton túl főleg üdítőitalokban találsz meg. Az üzletekben kapható kapszulákban vagy folyadékokban a hőállóság biztosítása és a mellékíz csökkentése érdekében általában kombinálják egymással a különféle édesítőszereket. Ezekkel kapcsolatban visszatérően felmerülő kérdés a hosszú távú egészségkárosodás kockázata, amit a vizsgálatok egyértelműen megcáfoltak.

 Állj ellent!

Próbáld meg a cukrot és az azzal édesített készítményeket fokozatosan elhagyni az étrendedből. Íme, néhány egyszerű lépés:

+ A konzervekről térj át a friss idényzöldségekre és gyümölcsökre, esetleg részesítsd előnyben a gyorsfagyasztott változatokat.

+ Szomjadat cukormentes natúr vagy citromos vízzel csillapítsd, és igyál otthon készített cukrozatlan teát.

+ Ha nem szeretnél lemondani a gyümölcslevekről, jó megoldás, ha fele-fele arányban vízzel hígítod őket.

+ A kávéba és a teába tett cukor mennyiségének elfelezése is jó irány.

+ A kész gyümölcsjoghurtok helyett válts a natúr joghurt friss gyümölccsel kombinációra. Egészséges müzlikeveréket is könnyen készíthetsz otthon.

+ Módosítsd kedvenc receptjeidet: mindenbe csak az előírt cukormennyiség egy részét tedd bele. 

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TTALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>> 

DURVA! EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA KÉT HÉTIG NEM ESZEL CUKROT! >>> 

5 JEL, HOGY TÚL SOK CUKROT ESZEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss