A táplálkozástudomány jelenlegi állásfoglalása szerint egészségünk védelme érdekében napi energiabevitelünk legfeljebb 10%-a származhat cukorból, ami egy átlagos, 65 kg testtömegű, közepesen aktív nő esetében kb. 48 grammot jelent. Ez a mennyiség 12 teáskanálnyi hagyományos cukornak felel meg.
Könnyű dolgunk lenne, ha elég lenne itt-ott elhagynunk az édesítést. Csakhogy a bevitt cukor legnagyobb hányadát a feldolgozott élelmiszerekkel fogyasztjuk el. A falatnyinak tűnő tejdesszertek, a gyakran folyadékpótlóként fogyasztott ízesített tejes italok, energiaitalok, szénsavas üdítők, jeges teák, szörpök nagy része rengeteg cukrot tartalmaz!
Olvasd el a címkét!
Garantáltan meg fogsz lepődni... Jó néhány termék még az eltökélt egészségtudatos fogyasztókat is képes megtéveszteni rejtett cukortartalmával. Ilyenek lehetnek például az előre elkészített salátaöntetek és különféle szószok, a ketchup, a gyümölcs- és zöldségkonzervek, a gyümölcsjoghurtok, a müzlikeverékek és -szeletek, az ízesített ásványvizek, továbbá a cukor hozzáadásával készült gyümölcsnektárok és gyümölcsitalok.
A hozzáadott cukor mellett nem szabad elfeledkezni az élelmiszerek saját, nyersanyagokból származó cukortartalmáról sem, mely egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100%-os gyümölcslé esetén deciliterenként átlagosan 3 kockacukornyi mennyiséget tesz ki! Sőt a gyümölcsök között is vannak kerülendők: a szőlő, a szilva és a banán nyers állapotban is tekintélyes adag cukrot tartalmaz.
A barna sem megoldás
A kristálycukrot sokan lecserélik a drágább barnára, pedig egészségügyi szempontból ez utóbbi sajnos semmiben sem különbözik a fehér változattól. A barna cukrot többnyire úgy állítják elő, hogy a finomított fehér cukrot bevonják egy melaszréteggel. A melasz a cukornád finomítása során melléktermékként keletkezik. Vagyis teljesen mindegy, hogy fehér vagy barna cukorról van-e szó, túlzott fogyasztása okolható egy sor betegség megjelenéséért. Ilyen a 2-es típusú cukorbetegség vagy a fogszuvasodás, továbbá üres energiaforrásként növeli az elhízás kockázatát is, így közvetett módon hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganattípusok kialakulásához.
Mi legyen helyette?
Az édes ízt élvezheted úgy is, hogy közben vigyázol a vonalaidra, illetve az egészségedre. A legfelkapottabb cukorhelyettesítők közé tartozik a xilit (nyírfacukor) és az eritrit, melyek kristályos formában szerezhetőek be. Kiválóak sütemények, dzsemek készítéséhez. A xilit a cukorral ellentétben nem szolgál táplálékul a szájban található savtermelő baktériumok számára, így megelőzhető vele a fogszuvasodás. Mértéktelen fogyasztása azonban nem ajánlott, esetleges hashajtó hatása miatt.
Olcsóbb és régóta használt eszközei a cukormentes édesítésnek a mesterséges édesítőszerek, melyeket az otthoni használaton túl főleg üdítőitalokban találsz meg. Az üzletekben kapható kapszulákban vagy folyadékokban a hőállóság biztosítása és a mellékíz csökkentése érdekében általában kombinálják egymással a különféle édesítőszereket. Ezekkel kapcsolatban visszatérően felmerülő kérdés a hosszú távú egészségkárosodás kockázata, amit a vizsgálatok egyértelműen megcáfoltak.
Állj ellent!
Próbáld meg a cukrot és az azzal édesített készítményeket fokozatosan elhagyni az étrendedből. Íme, néhány egyszerű lépés:
+ A konzervekről térj át a friss idényzöldségekre és gyümölcsökre, esetleg részesítsd előnyben a gyorsfagyasztott változatokat.
+ Szomjadat cukormentes natúr vagy citromos vízzel csillapítsd, és igyál otthon készített cukrozatlan teát.
+ Ha nem szeretnél lemondani a gyümölcslevekről, jó megoldás, ha fele-fele arányban vízzel hígítod őket.
+ A kávéba és a teába tett cukor mennyiségének elfelezése is jó irány.
+ A kész gyümölcsjoghurtok helyett válts a natúr joghurt friss gyümölccsel kombinációra. Egészséges müzlikeveréket is könnyen készíthetsz otthon.
+ Módosítsd kedvenc receptjeidet: mindenbe csak az előírt cukormennyiség egy részét tedd bele.