Így süssünk hekket olaj nélkül

default user icon
MME
A nyár egyik kedvenc fogása a hekk, de sokan inkább kihagyják az olaj és a panír miatt. Jankó Ádám, a Cosori márka air fryer szakértője elárulja, hogyan készíthetjük el úgy, hogy a szigorú étrendbe is beleférjen!

Első hallásra hihetetlennek tűnik, de tényleg létezik ropogós hekk bő olajban sütés nélkül is. Ha diétázol vagy kerülöd az olajban sütést,  de ennek ellenére a nyálelválasztás szinte azonnal beindult már csak az étel nevének a hallatán, akkor kövesd a következő instrukciókat, és készítsd el a következőképpen. Laktató, de egy igen alacsony kalóriatartalmú nyári fogásról van szó, ami nem mellesleg a strandkaják egyik koronázatlan királya. Annyit azért elöljáróban elárulunk, hogy egy forró levegős sütőre is szükségetek lesz. Ha nincs ilyen kéznél, akkor annak kiválasztásban is segítünk – írja a Fanny magazin.

Diétázók is megkóstolhatják

A hekk a lángoshoz hasonlóan a nyár egyik ikonikus finomsága már a hetvenes évek óta. Ez a retró fogás sokak kedvence, de sajnos a panírozott halról a gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk. Az olaj miatt pedig a diétázok étrendjén is tiltólistán volt, ám ha követjük ezeket a tippeket, akkor bárki kedvére falatozhat belőle!

Fontos a jó alapanyag

Ha igazán finom hekket szeretnénk, akkor oda kell figyelnünk a minőségre, a legjobb az argentin vagy falklandi halhús. Az is fontos, hogy melyik halfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa.

Olvassuk el az összetevőket

Ha olyan változatot szeretnénk, amiből a gluténérzékenyek is ehetnek, jól kell kiválasztanunk a lisztet és a panírmorzsát, de szerencsére egyre több üzletben kapni mentes változatot belőlük. A legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórára nincsen jó hatással. Olyat keressünk, ami lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz.

Minél frissebb, annál jobb

A frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb. Amikor a boltban válogatunk, nézzük meg a címkén, hogy mikor csomagolták.

Így lesz a bőre ropogós

Ahhoz, hogy a hekk jól átsüljön és a bőre finom ropogós legyen, először be kell irdalni. Mindkét oldalát 2-3 centinként vágjuk be. Arra figyeljünk, hogy a metszés ne legyen túl mély, különben széteshet sütés közben.

Ne maradjon ki a pirospaprika

Először sózzuk be a halat, és csak utána kezdjünk panírozni. A panírhoz tegyünk egy tálba gluténmentes lisztet, egy kevés sót, valamint pirospaprikát. A lisztből inkább öntsünk keveset, és töltsünk majd hozzá, ha elfogyott.

Olaj helyett forró levegő

Azért, hogy a hal valóban diétás legyen, ne olajban, hanem forró levegős sütőben süssük ki. A halat tegyük az air fryer tálcájába, spricceljük le egy nagyon kevés olívaolajjal, majd kezdődhet a sütés.

Alul-felül legyen fűtőszálas

A forró levegős sütő kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosármérete. Egy négyfős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni.

A sütőbe vele!

Ha nincs forró levegős készülékünk, akkor a sütőben is könnyedén elkészíthetjük: a panírozott halat tegyük egy tepsire, majd spricceljünk rá egy kevés olívaolajat. 180 fokon süssük nagyjából 30-35 percig, amíg a hal az irdalás mentén szét nem nyílik. Az eredmény hasonló lesz, mint az air fryerben.

Fitneszfinomság

Amennyiben nem szeretnénk a sütéssel bajlódni, van már olyan büfé a Római-parton, ahol a klasszikus strandételek mellett a fitneszhekket is ki lehet próbálni. Ráadásul a könnyed vacsorát akár egy kellemes sétával is össze lehet kötni, így szuper program az egész családnak.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss