Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így süss tökéletes csirkeszárnyat!

Egykettőre finom falatokat varázsolhatsz csirkeszárnyból, ha tudod a módját! Remekül fűszerezhető és pácolható, ráadásul olcsón hozzájuthatsz. A bőre ropogósra sül, a húsa leszopogatható a csontokról, és az élvezetek tovább tetőzhetők házi szószokkal.
Egy kis szárnyalás az időben

Ázsiában régóta nagy kedvenc a csirkeszárny, az emblematikus amerikai változata pedig 1964. március 4-én kezdett híressé válni. Ezen a napon történt, hogy a buffalói Anchor Bar elődjében pultosként dolgozó Dominic Bellissimóhoz este váratlanul beállítottak a barátai. Dominic megkérte az anyját, hogy készítsen valamit az éhes társaságnak. Ekkorra már minden „használható” hús elfogyott, ezért Teressa Bellissimo jobb híján olajban hirtelen kisütötte a másnapi leveshez előkészített csirkeszárnyakat, majd megforgatta egy tabascós szószban, és a csípősség enyhítésére gyorsan kevert egy kéksajtos mártogatóst. Végül az ételt zellerszárral és sárgarépahasábokkal tálalta, hogy laktatóbb legyen. A fiúknak nagyon ízlett a rögtönzött vacsora, és ezt nem mulasztották el megemlíteni az ismerőseiknek. Az Anchor a mai napig büszkén hirdeti, hogy az „eredeti csirkeszárny szülőhelye”.

Mindenkivel megszerettetheted

A csirkeszárny lényege a rásülő fűszeres, csípős pác, ami porhanyóssá és enyhén ragacsossá teszi a kézbe vehető falatokat.

Ha gyerekek is fogyasztanak belőle, oszd ketté a szószt, és az egyik felében paradicsompürével helyettesítsd a csípős hozzávalókat, mint a csili és a tabasco.

A csirkeszárnytól idegenkedőket szavak nélkül is meggyőzheted a ropogós bőr alatt rejtőző omlós hús finomságáról, ha a szárnyakat alsó combnak álcázod.

Elkészítési módok

A folyékony vagy száraz páccal kezelt csirkeszárnyakat tetszésed szerint megsütheted bő olajban, grillen vagy tepsiben. Sütés közben vagy a sütés végén forgasd őket fűszeres szószba (ettől lesznek ragacsosak), és készíts hozzájuk lehetőleg többféle mártogatóst.

Amerikai alaprecept

1. Négy személyre végy 12 db csirkeszárnyat. Válaszd ketté mindet az ízületnél, majd kend meg a bőrüket egyenletesen 1 ek olívaolajjal és szórd meg sóval, borssal.

2. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Fektesd a húsdarabokat alufóliával leterített tepsibe, és süsd őket az alulról számított 2. sínen 10 percig, majd a másik oldalukon további 7 percig.

3. Közben a barbecue szószhoz nagy tálban keverj össze 10 dkg ketchupot 1 ek csípős mustárral, 3 ek mézzel, 3 ek narancslével, 1 ek vörösborecettel és néhány csepp tabasco szósszal. Forgasd meg benne a sütőből kivett csirkeszárnyakat, majd tedd vissza őket a tepsibe, és süsd készre változatlan hőfokon további 10 perc alatt. Steakburgonyával és amerikai káposztasalátával kiegészítve főételként kínálhatod.

Amerikai káposztasaláta (coleslaw) receptek >>> 

Extra tippek

Kevesebbet kell mosogatnod és időt spórolsz, ha a krumplit együtt sütöd a csirkeszárnyakkal. Ehhez a kettőt együtt is a marinádba helyezheted.

Mutatósabb lesz a burgonya, ha nem cikkekre darabolod, hanem felszeleteled, majd pogácsaszaggatóval félhold alakúra vágod.

Az édesburgonyát külön forgasd meg egy olívaolajból, sóból, borsból, fűszerpaprikából és finomra aprított friss rozmaringból kevert marinádban, és korábban kezdd el sütni (vagy később vedd ki), mert kb. 45 perc kell neki, hogy megpuhuljon.

Grillezett ázsiai csirkeszárny

1. Készíts elő 1 kg csirkeszárnyat a szokásos módon a grillezéshez, és süsd mindaddig a rácson, amíg a hús leválik a csontról.

2. Közben a marinádhoz keverj össze 2 ek ketchupot 1 ek üveges hoisin szósszal, 1 tk csípős-savanyú thai fűszerpasztával (tom yum), 1 db apróra kockázott piros csilipaprikával, 1 ág finomra vágott korianderrel, valamint 1-1 ek aprított fokhagymával és gyömbérrel, majd forrósítsd fel. Tedd át egy tálba, és forgasd bele a grillezett szárnyakat. Melegen kínáld!

Csirkeszárny receptek >>> 
NYOLC IKONIKUS AMERIKAI ÉTEL: A CORN DOGTÓL A BUFFALO CSIRKESZÁRNYIG >>> 
CSIRKESZÁRNY - ROPOGÓSAN AZ IGAZI! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss