Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gazdálkodj okosan: így spórolhatsz a feltöltős mérőórákkal

Az előrefizetős fogyasztásmérők közül sokan használják a feltöltős villanyórát. Alkalmazása rendkívül egyszerű, többek szerint sokat segíthet a villamos energia kiadások fékentartásában. Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük, hogyan igényelhetjük.

1. Legyen nyitható és zárható is

Előrefizetős mérő felszerelése esetén, a mérő fogadására és kezelésére alkalmas, új mérőhelyet kell kialakítani. Az elvárt IP és beavatkozásokkal szembeni védelem biztosítása mellett lehetővé kell tenni a fogyasztásmérő kezelőfelületének elérését, például egy nyitható kezelőajtóval.

2. Távirányítóval rögzíthető

Léteznek olyan készülékek is, amelyek tartalmazzák az infravörös kommunikációt biztosító LED-et. Ilyen esetben a készüléket a nyomógombok helyett arra alkalmas TV távirányítóval is tudjuk kezelni, például a feltöltéshez szükséges töltő kód bevitelét, hibatörlést.

3. Egyenlegfeltöltés éjjel-nappal

A mérőt különböző összegekkel tudjuk feltölteni, és annak sincs akadálya, hogy más vásároljon feltöltőkódot. Ha szeretnénk elkerülni a sorban állást, a nap 24 órájában lehetőségünk van mobilapplikáción, vagy online ügyfélszolgálaton keresztül feltölteni.

4. Számoljunk az átfutási idővel

Ha nincs lehetőségünk online vásárolni, akkor partnerüzletekben, például újságárusoknál, de postai csekken, átutalást követően az ügyfélszolgálaton is intézhetjük. Vegyük figyelembe, hogy a csekkes és átutalásos fizetésnek lehet pár napos átfutási ideje.

5. Nyomjuk meg a gombot

Miután megvásároltuk a villamos energia mennyiséget, a több számjegyű számot egy úgynevezett töltőkód formájában kapjuk meg. Ezt a kódot kell beütnünk a készülékbe, majd a megfelelő energiamennyiség betöltődik a fogyasztásmérőbe.

6. Figyelmeztető jelzést ad

Amint használjuk az energiát, a kijelzőn láthatjuk, hogy a még rendelkezésre álló energia mennyisége folyamatosan csökken. Ha bizonyos érték alá esik a rendelkezésre álló áram, az óra figyelmeztető jelzést ad.

7. Kísérjük figyelemmel

Ha a mennyiség nullára csökken, nem tudunk villamos energiát vételezni mindaddig, amíg újabb töltőkóddal nem töltjük fel. Ezért érdemes a még hátralévő áram mennyiséget a digitális mérő kijelzőjén folyamatosan figyelemmel követni, és az újabb feltöltést időben elvégezni.

8. Átlagfogyasztásig csökkentett áron

Nem kell attól tartanunk, hogy előre fizetős mérő esetén elesünk a kedvezményes rezsicsökkentett ártól. Az áramszolgáltatók egységes elszámolási módot biztosítanak minden felhasználó számára. 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh áramot vásárolhatunk kedvezményes áron, efölött a piaci árat kell megfizetnünk.

9. Nincsen havi korlátozás

Akár előre egyösszegben is feltölthetjük a rezsicsökkentett 2523 kWh mennyiséget. Ha takarékoskodni szeretnénk, érdemes inkább gyakrabban, kisebb mennyiséget vásárolni, az aktuális fogyasztás követése mellett, így nagyobb valószínűséggel nem lépjük át a támogatott keretet.

10. Jóváírják a különbözetet

Nézzünk utána, hogy augusztusban milyen elszámolás szerint használtuk az áramot. Ha nem csak a rezsicsökkentett áron tudtunk áramot vásárolni, az MVM visszamenőleg automatikusan jóváírja ezt a részünkre.

11. Szabadon dönthetünk

Bármikor visszatérhetünk a normál mérőre, ehhez viszont újra szerződnünk kell az áramszolgáltatóval, és szükség esetén gondoskodnunk kell az esetlegesen megváltozott szabályok szerinti mérőhely szabványosításról.

Tudtad?

Hasonlít a feltöltőkártyás mobilhoz
Az előrefizetős villanyóra olyan fogyasztásmérő berendezés, amely a fogyasztást csak az ellenérték előzetes megfizetése esetén teszi lehetővé. Ez azt jelenti, hogy az áram árát nem utólag, hanem előre kell megfizetnünk. Hasonlóan működik, mint a feltöltőkártyás mobiltelefonok. Ha elfogy az előre feltöltött egyenlegünk, akkor addig nem tudjuk használni, amíg újabb összeget nem töltünk fel rá.
Gazdálkodásra ösztönöz
Előnye, hogy segít kézben tartani a költségeket, így megakadályozhatjuk a túlköltekezést. Tapasztalatok szerint a nagyobb odafigyelés miatt már a mérő felszerelésének tényére is csökken a háztartás fogyasztása. Így különösen ajánlott azoknak, akiknek magas számlájuk van, esetleg díjhátralékkal rendelkeznek.
Ingyen jár a rászorulóknak
Azoknak a védendő fogyasztóknak, akik szociálisan rászorulónak minősülnek, vagy hátralékot halmoztak fel, ingyenesen köteles a szolgáltató felajánlani az előfizetős mérőt. A kedvezmény igénybevételéhez be kell mutatniuk a rászorultságot igazoló eredeti iratokat a szolgáltatónál. Évente szükséges igazolni, hogy a védettség továbbra is fennáll.
A tartozás levonásra kerül
Amennyiben rászoruló fogyasztónak szerelik fel az előrefizetős mérőórát, a felszerelésig felhalmozódott és fennálló tartozások kiegyenlítésének üteméről megállapodik a szolgáltató a fogyasztóval. Ha ezeknek a részleteknek a megfizetése elmarad, akkor a kereskedő 75 ezer forintnál kisebb összegű tartozás esetén a rászoruló által befizetett összeg 25%-át, míg a 75 ezer forint vagy annál nagyobb összegű tartozás esetén a befizetett összeg 50%-át a fennálló tartozás csökkentésére fordíthatja.
Albérletbe is felszerelhető
Az előrefizetős mérőt tartozással nem rendelkező ügyfelek is igényelhetik. Praktikus lehet nyaralóba, bérlakásokba is. Az utóbbi időben a lakásukat bérbeadók közül egyre többen így próbálják megakadályozni, hogy bérlőjük magas villanyszámlát halmozzon fel. A felszerelés költségéről a helyi áramszolgáltatónál kell érdeklődni. Fontos tudni, hogy az egyfázisú és háromfázisú mérő ára eltérő lehet.
Felhasználható a keret
A mérőórát személyesen vagy meghatalmazás útján igényelhetjük az áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban. Az igényléskor ki kell tölteni egy nyilatkozatot, valamint rögtön fel kell tölteni az eszközt: az MVM-nél 50 kWh mennyiséggel, míg az EON-nál legalább 5000 forinttal. Ez elegendő lesz arra az időszakra, amíg a szolgáltató elvégzi az óra felszereléséhez kapcsolódó műveleteket, és a készülékünk is alkalmas lesz a feltöltésre.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss