Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spórolj a klímatisztításon szakember nélkül

default user icon
MME
Egyre többen használják a légkondicionálókat fűtésre is, így nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk őket, hogy elkerüljük a különböző betegségeket, amikért a bennük rejlő kórokozók tehetnek.

Most, hogy egyre többen használnak klímát fűtésre érdemes szem előtt tartani néhány igen fontos dolgot. Annak érdekében, hogy otthon vagy az irodában problémamentesen és egészségesen működjön a készülék, tisztításra is szüksége van. A következő 10 tippnek köszönhetően mi is elvégezhetjük a készülék karbantartását, ezzel pedig nem kevés pénzt spórolhatunk az egészségügyi kockázatok kiiktatásáról nem is beszélve.

1. A betegség egyik oka

A klímák párás környezete kiváló telephely a kórokozók és baktériumok számára, így mindenképpen fontos, hogy karban tartsuk őket. Egy koszos légkondi okozhat allergiát, influenza jellegű megfázást, rosszabb esetben asztmát.

2. Csökkenő élettartalom

Amennyiben a rendszer eltömődik, akkor az áramfogyasztása jól mérhetően megnövekszik, ráadásul a gép élettartama is csökken. Ha nem tartjuk karban, akár 2-3 évvel előbb is tönkremehet.

3. Rosszabb hatásfok

A portól eltömődött rendszer nem tud megfelelően működni, így a hatásfoka is csökkenhet. A gép erősebben fog dolgozni, ami a klíma csöpögéséhez is vezethet.

4. Elveszhet a garancia

Klímatisztításra nagy nehéz szakembert találni, így érdemes olyan céggel felszereltetni, akik vállalják a karbantartását is. Amennyiben évente egyszer nem tisztíttatjuk ki szakemberrel, akkor akár a garanciát is elveszítheti.

5. Legfontosabb a porszűrő

A beáramló levegőt és koszt a porszűrő szűri át, hogy a lakásba már a tisztán kerüljön. Takarításnál ezt nagyon alaposan át kell törölnünk. Ha kevés rajta a szennyeződés, akkor használjunk nyugodtan porszívót. Viszont nagy por esetén áztassuk be néhány órára.

6. A belső rész

Ha kivettük a porszűrőt, akkor már a belső részekhez is kényelmesen hozzáférünk. Ezeket is alaposan át kell törölnünk, de ne használjunk nedves rongyot. Megoldás lehet a porszívó vagy egy portörlő kendő.

7. Speciális tisztító spray

A légkondikhoz kapható külön klímatisztító spray pár ezer forintért. Ez egy alkohol bázisú folyadék, ami kiválóan oldja a koszt és pusztítja el a kórokozókat. A hűtőbordákat, légszűrőt és kondenzvíz tartályt ezzel érdemes megtisztítani.

8. Erről se feledkezzen meg

Nem elegendő csak a benti egységet kitakarítani, hiszen a levegőt a kinti szívja be. Ezt ugyan elegendő évente egyszer elvégezni, de jobban járunk, ha szakemberrel csináltatjuk.

9. Várjunk vele

Tisztítás után ne tegyük vissza azonnal a porszűrőt és a fedelet. Várjuk meg, amíg minden teljesen megszárad, nehogy zárlatot okozzon a víz az elektronikában. 

10. Milyen gyakran?

A tisztítása gyorsan kész van és elegendő fél évente megcsinálni. Viszont, ha kisgyermek is él a lakásban, akkor érdemes 2-3 havonta elvégezni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss