Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így segíthet a kollagén a fogyásban!

default user icon
MME
Főszereplője a funkcionális élelmiszerek közül is kiemelkedő kollagén, amivel nemcsak étrend-kiegészítők formájában, hanem különböző ételek-italok összetevőjeként is találkozhatunk. Ez a diéta a szebb bőr mellett egészségesebb testsúlyt, jobb emésztést és immunitást ígér.

A módszer lényege rendkívül egyszerű. Egyrészt magas kollagéntartalmú nyersanyagokat, másrészt pedig olyan táplálékokat kell fogyasztanunk, amelyek stimulálják a szervezet kollagéntermelését. De kezdjük az elejéről! Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember segít eligazodni Amerika kedvenc új étrendjének útvesztőjében. 

Bemutatkozik a kollagén

Maga az elnevezés görög eredetű, a kólla, vagyis ragasztó szóból származik, a kollagén a szervezet működésében betöltött szerepére utalva. Ez a speciális fehérje tölti ki ugyanis a sejtek közötti úgynevezett extracelluláris teret. Emellett ez az anyag felel a csontok, porcok rugalmasságáért is. Megtalálható a bőrben, az inakban, az érfalban, de még a placentában is.

Az elnevezés egyébként nem egy bizonyos molekulát takar, hiszen csak az emberi testben 25 különböző fajtáját különböztetjük meg. Ezek közül a leggyakrabban az I–III-as típusok fordulnak elő a szervezetünkben. Az I-es típus főként a bőrben, az érfalban, a fogakban, az inakban és a szem szaruhártyájában, míg a II-es variáns a porcok fő alkotórésze, a III-as pedig a kötőszövet rostos vázát biztosítja. A test az idő előrehaladtával egyre kevesebb kollagént termel, ezzel magyarázhatók az öregedés olyan tünetei, mint a bőr elvékonyodása, rugalmasságának csökkenése vagy az ízületi és emésztőszervi panaszok.

Mi az alapja?

Az étrendi javaslat szerint érdemes elfelejteni a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Ugyanakkor ajánlott beépíteni a magas kollagéntartalmú élelmiszereket, illetve azokat, amelyek C-vitamin-, cink- és kéntartalmuk révén hozzájárulnak a szervezet kollagéntermeléséhez.

A kollagéndiétában ajánlott élelmek:

  • húsleves
  • halak
  • húsok (pl. szárnyasok)
  • tojásfehérje
  • tejtermékek
  • citrusfélék
  • bogyós gyümölcsök
  • mélypiros, sárga és zöld színű zöldségfélék
  • fokhagyma
  • fehér tea
  • hüvelyesek (pl. bab, szója)
  • olajos magvak (pl. kesudió)
  • teljes értékű gabonafélék
  • avokádó
  • spirulina
  • egyes gyógynövények és fűszerek (pl. japánkeserűfű, zsurló, ázsiai gázló)

A kollagéndiéta a fenti élelmiszerek rendszeres fogyasztásának eredményeként a bőr rugalmasságának növekedését, a hajhullás mérséklődését, fiatalító, úgynevezett anti-aging hatást, jobb minőségű alvást, a hangulat javulását, erősebb izmokat, egészségesebb keringést, a testsúly könnyebb karbantartását és az ízületi panaszok enyhülését ígéri. Az élelmiszerek mellett gyakran különböző étrend-kiegészítőket is ajánlanak, szájon át bevehető kapszulák, porok formájában.

Pró és kontra

Pró: Az étrendben szereplő élelmiszerek nagy része könnyen beszerezhető, ezáltal a menü könnyen összeállítható. A felsorolt termékek jelentős többségének (pl. zöldségek, gyümölcsök, tojás, halfélék) változatos és mértékletes fogyasztása amúgy is része az egészséges táplálkozásnak.

Kontra: A legtöbb, a kollagén egészséghatásait vizsgáló felmérés az étrend-kiegészítők és nem a kollagéntartalmú élelmiszerek vonatkozásában valósult meg. Fontos kiemelni, hogy bár néhány, jellemzően kis esetszámú, rossz minőségű vizsgálat igazolta a kollagén fogyasztásának fent felsorolt előnyeit, ezt meggyőző tudományos bizonyítékok pillanatnyilag nem támasztják alá. Nem bizonyított az sem, hogy a pozitív egészséghatások egyes speciális fehérjék fogyasztásának eredményeként vagy az egészséges(ebb) étrend hatására jelentkeznek. A szájon át (élelmiszerrel vagy étrend-kiegészítővel) bevitt kollagén az emésztési folyamat során építőköveire bomlik, és korántsem biztos, hogy ezekből újra kollagén épül majd fel. A diéta potenciális mellékhatása lehet a túlzott teltségérzet, a gyomorégés, illetve allergiás reakció egyes élelmiszerekre (pl. tojás, tenger gyümölcsei).

Mik azok a funkcionális élelmiszerek?

Azokat az élelmiszereket nevezzük így, amelyek az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak az egészségre nézve pozitív hatású összetevőket (pl. vitaminokat). Ide soroljuk továbbá a csökkentett zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmú élelmiszereket.

Biztonságosak-e a kollagéntartalmú étrend-kiegészítők?

Ezekre is igaz az általános jótanács: használatuk előtt érdemes háziorvossal, dietetikussal konzultálni. Csak megbízható, ellenőrzött forrásból származó terméket fogyasszunk, az esetleges mikrobiológiai (pl. vírusfertőzött állatból származó kollagén) és a toxikológiai kockázatok (pl. toxinok, nehézfémszennyezés) elkerülése érdekében. Egyes szakértői vélemények szerint napi 20 g-nál több kollagén bevitele nem javasolt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek