Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így savanyíts káposztát egyszerűen - lépésről lépésre

Imádod a vecsésit, de nincs mindig időd, hogy frissen beszerezd a piacon, a tartósítószeres boltival pedig elégedetlen vagy? Esetleg kipróbálnál egy izgalmas új ízt? Nem kell hordót venned, sem félmázsa káposztát! Elég, ha legyalulsz egyetlen fejet, és befőttesüvegben hagyod erjedni 2 hétig.

A savanyú káposztát méltán tartjuk szuperételnek: a sok C- és B12-vitamin mellett ballasztanyagokat tartalmaz és probiotikus hatásának köszönhetően is jót tesz az emésztésnek, továbbá kalóriaszegény. A befőttesüvegben erjesztettet ugyanúgy használhatod különféle káposztás étkek és téli saláták alapjaként vagy bevetheted vitaminbombaként, mint a hordósat.

Lépésről lépésre

A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta előforduló baktériumok elősegítik az erjedést. Óvatosan fejtsd le a külső leveleit, és a szebbeket tedd félre.

A félbe, majd negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyaluld le, hosszú pengéjű késsel metéld vékony csíkokra vagy darabold fel késes aprítógéppel.

Mérd le a legyalult, illetve felaprított mennyiséget, adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg tengeri vagy más természetes sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen.


Töltsd meg az előzőleg gondosan elmosogatott, kifőzött vagy mikróban sterilizált befőttesüveg(ek)et a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. A vecsési jelleg eléréséhez tegyél a tetejére kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 db babérlevelet. Ezután töltsd ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel.

A káposzta a légmentesen lezárt üveg(ek)ben néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vidd át sötét, hűvös helyre, pl. pincébe, kamrába. Röpke 2 hét múlva már meg is kóstolhatod.

Kísérletezz bátran!

Próbálj ki más recepteket vagy ízesítsd kreatívan a fenti alapváltozatot további fűszerekkel, hagymával, fokhagymával, sárgarépával stb. Kilónyi mennyiségnél akkor sem ér nagy veszteség, ha az új íz esetleg nem nyeri el a tetszésedet.

Currys savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval, majd adj hozzá 2 ek curryport és 1 db apróra kockázott mangót.

Jól illik sült vagy grillezett kolbászhoz.

Csípős savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval. Kockázz apróra 2 db kicsumázott csilipaprikát, 2 dkg gyömbért, és 3 gerezd fokhagymát, majd reszelj le egy sárgarépát, és add mindet a besózott káposztához 5 dkg szójacsírával együtt.

Salátaként kínálhatod.

Zöldfűszeres-uborkás savanyú káposzta

1 kg legyalult vagy csíkokra metélt fejes káposztát gyúrj össze 1,5 dkg sóval, majd adj hozzá 1 db lereszelt uborkát, 2 gerezd apróra kockázott fokhagymát, valamint 1/2-1/2 csokor finomra vágott kaprot és petrezselymet.

Sültek mellé tálalhatod, szendvicsekbe rakhatod.

10 TITOK, AMITŐL TÖKÉLETES LESZ A TÖLTÖTT KÁPOSZTA! >>> 

3 HÁZI SAVANYÚSÁG, AMIT GYEREKJÁTÉK ELKÉSZÍTENI! >>> 

SAVANYÚ KÁPOSZTA – RUSZTIKUS LEVESBEN >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss