Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így rontod el a tésztát: 2 dolog, amit ne csinálj többet

default user icon
MME
Az olasz tészták ezerféle formában léteznek, de egyvalami biztosan közös bennük: imádjuk őket. Amilyen egyszerű (mégis pazar) fogásokat készíthetünk belőlük, olyan könnyű elrontani is az ételt, rögtön a tésztafőzésnél.

Ugyanis van néhány szokás, amelyek szájhagyomány útján terjednek, és elrontják a főztünket. Most eláruljuk, milyen tévhiteket verj ki a fejedből azonnal.

1. Hideg vízzel öblíted át

Rossz berögződés, hogy a kifőtt tésztát a szűrőbe téve átmossuk hideg vízzel. Valószínűleg senki nem tudná megmondani, miért csináljuk, egyszerűen így szoktuk meg. Aztán persze csodálkozunk, hogy a spagettiszósz ott marad a tányér alján… Az ok egyszerű: a hideg vizes öblítéskor a tésztán lévő keményítőt lemossuk. Pedig ez a keményítő az, ami segít, hogy a szósz – legyen az paradicsomos, tejszínes, pesztós – hozzátapadjon a tésztához, és egy selymesen krémes párost alkosson vele. Ugye mennyivel jobban hangzik?

2. Olajat teszel a főzővízbe

Azt feltételezzük, hogy néhány csepp olívaolaj meggátolja a tésztaszemek összetapadását főzés közben. Végül is lehet, hogy beválik, csakhogy van egy nem várt következménye a dolognak. Az olaj ugyan megtapad a tészta felületén, és ennek eredményeképpen valóban nem fog összetapadni, cserébe viszont a feltétek sem fognak tudni „hozzákapaszkodni” a tésztaszemekhez, vagyis megint ott találjuk magunkat a szósszal a tányér alján. A legjobb módszer a többszöri kevergetés: főzés közben néhányszor kavarjuk át a tésztát, ezzel elkerüljük, hogy összetapadjon – mellékhatások nélkül.

+ 1 tipp

Az olajat ugyan el kell felejtenünk tésztakészítéskor, sót viszont mindig tegyünk a főzővízbe. Körülbelül 450 gramm tésztához 1-½ evőkanál só szükséges. Az időzítés is fontos: ideális esetben a már gyöngyöző vízbe kerüljön a fűszer.

Most, hogy ismerjük a tésztafőzés csínját-bínját, nem kérdés, mit készítünk vacsorára

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek