Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így pucolhatod meg villámgyorsan a fokhagymát - Széll Tamás elárulta a trükköt!

default user icon
MME
A fokhagyma az egyik legcsodálatosabb alapanyagunk - de megpucolni... maga a pokol. A száraz héját levakarni úgy, hogy lehetőleg a körmünkkel ne kaparjunk bele a gerezdbe, szinte lehetetlen. És minél öregebb a zöldség, annál inkább rászárad a héja, és annál nehezebb, pepecselősebb ez a művelet. De mit tesz ilyenkor Széll Tamás? Természetesen erre is van egy zseniálisan egyszerű, a folyamtot pár másodpercesre rövidítő tippje.

"A legjobb persze, ha friss fokhagymával dolgozunk, azzal jóval egyszerűbben boldogulunk. Természetesen az öregebb, szárdó, a spájzban vagy a konyhapulton régóta tárolt hagyma és fokhagyma is ugyanolyan értékes, viszont a megpucolásával meggyűlhet a bajunk" - ismerte el Széll Tamás a Petőfi Rádió Átvitt étterem című műsorában, ahol arról kérdzte a műsorvezető, hogyan lehetne a fokhagyma pucolással járó macerát lerövidíteni, esetlg megúszni.

"Ha ilyen fokhagymánk van, akkor a felhasználás előtt egy rövid időre, körülbelül 5-15 percre áztassuk be egy tál vízbe, úgy, hogy ellepje. A kapott nedvességtől jóval kezelhetőbb lesz a zöldség, és csak úgy leszalad majd róla a héja, mint a friss gerezdekről szokott" - javasolta a séf, hozzátéve, hogy egyébként az a gumihenger, amivel a neten videókban és webshopokban is találkozni, mint a fokhagymapucolást a végletekig leegyszerűsítő eszköz, neki még soha, semmilyen fokhagymát, sem régit, sem frisset nem tisztított meg tökéletesen.

"Ha nagyobb mennyiségű hagymát kell megtisztítanunk, mondjuk egy kilót vagy fél kilót, mert mondjuk bográcsolunk, akkor úgy a legegyszerűbb, ha a hagymát hosszában félebvágjuk, és mivel leveles zöldség, a külső 2-3 héját könnyedén lekapjuk, és már dolgozhatunk is vele tovább" - mondta Széll Tamás, aki szombatonként a Főmenü című műsorban rengeteg ehhez hasonló izgalmas és praktikus tippel, trükkel, és szuper receptekkel várja a nézőket!


Ezek is érdekelhetnek

Friss