Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így őrizheted meg hosszú távon az élelmiszerek frissességét

default user icon
MME
Túl korán tönkremegy a gyümölcs? Idő előtt megfonnyad a zöldség? Néhány óra után járdát lehet bontani a kenyérrel? Ennek vége! Íme, a legjobb tippek, hogy megőrizhesd az élelmiszerek frissességét, és biztosan ne kelljen a sajtot vagy a tojást kidobnod.

Bogyós gyümölcsök

Az eper, a szeder, a ribizli vagy a málna sajnos a hűtőben is nagyon gyorsan romlik. Áztasd ezeket ecetes vízbe, amely segít megakadályozni a penészedést. Önts rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, és adj hozzá 1-2 ek ecetet. Öblítsd át, majd szétterítve hagyd megszáradni a bogyósokat. Utána mehetnek is a hűtőbe, ahol 10-12 napig biztosan kibírják majd.

Vörös- és fokhagyma

Hetek alatt megpenészednek, kicsíráznak a hagymafélék? Csomagold őket papírzacskóba, amit előtte több helyen lyukassz át! A megfelelő szellőzésnek köszönhetően így akár három hónapig is megőrzik az állagukat. A friss zöldhagyma tovább marad roppanós, ha fejjel lefelé egy kevés vízzel feltöltött befőttesüvegbe állítod.

Paradicsom

Soha ne tárold a hűtőben, mert elveszti az ízét és az aromáját. Inkább tartsd szobahőmérsékleten, szétterítve úgy, hogy ne érje direkt napfény. Ha mégis túl gyorsan érne, akkor persze beteheted pár napra a hűtőbe, de fogyasztás és felhasználás előtt hagyd szobahőmérsékleten átmelegedni.

Saláta, leveles zöldek

A fejes salátát, spenótot vagy mángoldot először alaposan mosd és szárítsd meg, majd enyhén nedves konyharuhába csavarva tárold a hűtőben. Amennyiben a fridzsidere hajlamos a jegesedésre, csomagold be egy plusz nejlonzacskóba is.

Tojás

Legjobb helye a hűtőszekrény középső polcának hátulján van. Itt ugyanis mindig állandó a hőmérséklet, nem úgy, mint a fridzsider ajtajában. Ha elutazol vagy szeretnél betárazni belőle, a feltört tojás egyben vagy szétválasztva is lefagyasztható. Jó tudni: hogy ne sűrűsödjön be a tojássárgája, adj hozzá egy kevés sót vagy cukrot, és enyhén keverd fel. Felhasználás előtt a hűtőszekrényben olvaszd ki egy éjszaka alatt.

Banán

Semmiképpen ne tedd be a hűtőbe, mert napokon belül megbarnul! Ahhoz, hogy ez a szabad levegőn is minél később következzen be, csomagold a szárát jó szorosan folpakba! A túlérett banánokat hámozd meg, aztán felkarikázva vagy egészben fagyaszd le. Remek fagylaltalapanyag lesz!

Kenyér, péksütemény

Ahhoz, hogy sokáig friss maradjon, előbb csomagold vászonkendőbe, és így tedd a kenyértartóba vagy annak hiányában műanyag zacskóba. Ha szeretnéd, szeletekre vágva, zacskóba téve le is fagyaszthatod. Szobahőmérsékleten olvaszd ki, majd a sütőben vagy a kenyérpirítóban melegítsd át.

Sajtok

Papírba tekerve, majd nyitott műanyag zacskóba téve tárold a hűtőszekrényben, így biztos nem penészedik meg, és nem is szárad ki. Az intenzív ízű érett sajtokat ne tedd citrusfélék mellé, mert átveszik egymás illatát!

Kekszek és sütemények

A kekszeket legegyszerűbb légmentesen záródó alumíniumdobozban tárolni. A kevert tésztájú süteményeket szobahőmérsékleten, sütibúra alatt tarthatod frissen legfeljebb négy napig, de ha krém is van bennük, akkor jobb ezeket a hűtő legalsó polcán tárolni. A torta vágott feléhez illessz egy-két szelet kenyeret: felszívja a környezetből a nedvességet, így nem a tészta lesz nedves, szivacsos állagú.

Egybe vagy külön?

Fontos, hogy az almát, a banánt és az avokádót mindig magában, a többi gyümölcstől és zöldségtől külön tárold. A brokkoli, a sárgarépa és a burgonya mehet egymás mellé a ládában, de még mindig ne keverd a többi rokonával.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss