Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így olvaszd ki biztonságosan a fagyasztott húst

default user icon
MME
Szerencsére ma már nem okoz problémát a friss hús beszerzése, és hála a fagyasztószekrényeknek, akár hosszú hónapokig is eltarthatók a különböző húsfélék. Így ha bármikor kedved támad főzni, kéznél van az alapanyag. A hús felolvasztására több módszer létezik. Összegyűjtöttük, hogyan érdemes, és mivel ne próbálkozz inkább, ha szeretnéd kiolvasztani a fagyott húst.

Ha nem vagy biztos abban, hogy mi a legjobb módja a hús kiolvasztásának, mutatjuk a megoldásokat. A preferenciáidtól, a használt hús típusától és a rendelkezésre álló időtől függően íme a legjobb és a legrosszabb módszerek!

A legjobb módszerek a hús kiolvasztásához

  • A hűtőszekrény alsó polcán

Ez a legbiztonságosabb (és legmegbízhatóbb) módszer. Ha van időd, és legalább 24 órával a főzés-sütés előtt el tudod kezdeni a készülődést, semmi sem lehet jobb, mint a fagyasztott húst egy zárt edénybe tenni, és a hűtőszekrény alsó polcán hagyni, hogy kiolvadjon. Ezzel a módszerrel ugyanis az olvasztás állandó, biztonságos hőmérsékleten történik. És hogy miért az alsó polcra tedd a dobozt? Nos, így minimálisra csökkented az esélyét annak, hogy a kiolvasztás során keletkező húslé más élelmiszereket megszennyezzen.

  • Hideg vízben

Egyes kiolvasztási technikák egyszerűen beváltak, és kész! A hideg vizes módszer is ilyen – mindaddig, amíg légmentesen záródó, lezárt edényben tartod, és ügyelsz arra, hogy a víz végig hideg maradjon.

  • Kétedényes módszerrel

Néhány jó módszer nem feltétlenül alkalmazható minden hústípusra. Ilyen a kétedényes módszer, amely főként egy adag steak gyors kiolvasztására alkalmas. A kétedényes módszer is rendkívül egyszerűen kivitelezhető: szükség lesz két üres fémedényre. Az egyik edényt fordítsd fejjel lefelé, és tedd rá a becsomagolt steaket. A másik edénybe tölts szoba-hőmérsékletű vizet, és egyszerűen tedd a steak tetejére. Kb. 5 perc alatt felolvad a hús.

Íme, a legrosszabb módszerek

  • Forró vízben

Ha az olvadó hús túl sokáig van „veszélyzónában" – azaz magas hőmérsékleten –, egyszerűen nem éri meg kockáztatni. Ha forró vízben olvasztod a húst, azzal tökéletes táptalajt biztosítasz a kórokozók fejlődésének. De az egészségügyi veszélyeken túl ezzel a módszerrel a hús minősége is romolhat, hiszen miközben olvad és külseje elkezd főni, a belseje fagyott marad, ami jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy igazán finom, jól átsütött legyen a végtermék.

  • Mosogatógépben

Igen, igen, jól olvasod: van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek" gondolt módszereknek. Ha így próbálod a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne.

  • A pulton hagyva

Őszintén? Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de hidd el: csak a szerencsén múlt, hogy nem lettél beteg. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.

  • Hideg vízben, csomagolás nélkül

Ahogy fentebb írtuk, a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csak zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát. A fagyasztott hús „mosása" amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat. Egy tanulmány szerint a baktériumok még 40-szeri öblítés után is jelen vannak a nyers baromfihúsban…

  • Mikrohullámú sütőben

A legnagyobb probléma a hús mikrohullámú sütőben történő kiolvasztásával az, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig veszélyes is lehet, és még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.

Ajánljuk még:

 


 




 

Ezek is érdekelhetnek

Friss