Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így néz ki a világ legősibb, kétezer éves olívaolaja

A mediterrán étrend egyik alapvető élelmiszere az olívaolaj, melynek számtalan egészségügyi hatása ismert. Az olívaolajat nem ma kezdték el használni, és erről tanúskodik egy közel kétezer éves üveg is.

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin található, védi a szervezetet a szabad gyökök ellen, melyek képesek károsítani a sejteket, öregítik a bőrt és hozzájárulnak betegségek kialakulásához. Az olívaolaj jó hatással van a vér koleszterinszintjére, rugalmassá teszi az ereket, sőt masszázsolajként is használható, ugyanis élénkíti a vérkeringést, ellazítja a görcsös izmokat.

Az olívaolaj pozitív egészségügyi hatásait ismerhették már évszázadokkal ezelőtt is, és bizonyíték is van rá, hogy az ókorban is fontos élelmiszer volt.

Kétezer éves a világ legrégebbi üveg olívaolaja

A világ legrégibb üveg olívaolaját az ókori római Herculaneum városában, Nápoly közelében fedezték fel. Az üveget 1820-ban helyezték múzeumba, de csak két évszázaddal később vizsgálták meg igazán, mi is található benne. A vizsgálatot Raffaele Sacchi, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem Mezőgazdasági Tanszékének professzora irányításával végezték, a Nemzeti Kutatási Tanáccsal (CNR) együttműködve.

A tudósoknak nemcsak azt sikerült megállapítani, hogy a kétezer éves üvegben található anyag olívaolaj, de kielemezték annak evolúcióját is. A Vezúv kitörése okozta magas hőmérsékletek, valamint az azóta eltelt időben elszenvedett környezeti behatások miatt az olajmaradványok ma is magukon viselik az étrendi zsírokra jellemző kémiai módosulások nyomait.

A telített zsírsavak és fitoszterolok profilja lehetővé tette annak megállapítását, hogy a palackban lévő maradék nem tartalmazott állati zsírt, és valóban olívaolajról van szó. Egyértelműen sikerült igazolni, hogy ez a világ legősibb olívaolaj-maradványa, melynek eredete egészen i.sz. 79-ig nyúlik vissza és már csak azért is fontos jelentősségű, mert kiderül belőle, hogy a Földközi-tenger térségében élők már kétezer évvel ezelőtt is használták az olívaolajat.

Az olívaolajos üveg jelenleg Olaszországban található, a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban – írja a miaelia.com.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss