Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha ezekre az egyszerű dolgokra odafigyelsz, biztos nem fog megégni a kekszed

default user icon
MME
Imádjuk a kekszeket, egyre többet és többfélét sütünk. Vajas, mogyorós, kókuszos, zabpelyhes, csokis – szinte mindegy milyen, a lényeg, hogy mindig legyen néhány darab a sütis dobozban. Jól jön rohanós reggeleken egy kávé mellé, tízóraira vagy uzsonnára éhségűzőnek, de még desszertként is bevethető, ha nem volt időnk süteményt sütni. Ezért is bosszantó, ha fekete szalagként öleli körbe a finomságot az égett széle.

Az igazán tökéletes keksz kívül ropogós, belül omlós és természetesen nem égett a széle és az alja sem, ezért aztán kesernyés mellékíze sincs. Ám sajnos gyakori, hogy a kekszsütés rémálommá válik, és a gondos odafigyelés ellenére is megégnek a sütik. Eláruljuk, miért éghet meg a keksz és segítünk megelőzni a sütési baleseteket.

MELEG KÖRNYEZET, MELEG SÜTŐLAP

Ha megég a keksz, egyből arra gondolunk, hogy a sütőt állítottuk magas hőfokra, ám a kekszsütésnél fontos a külső környezet hőmérséklete is. Ha ugyanis a konyhában nagyon meleg van, a tésztában lévő vaj gyorsabban megolvad, a tészta túl lágy lesz, szétterül, aminek következtében a szélei megéghetnek. Ez megelőzhető, ha sütés előtt a kekszeket 10-15 perce hűtőbe tesszük.

A konyha hőmérsékletén kívül a tepsi hőmérséklete is számít. Ez a probléma akkor jelentkezik, ha egymás után több adag keksz készül: a már meleg tepsire kerülő nyers kekszek pillanatok alatt szétterülnek, és sütéskor garantáltan megégnek. Ilyenkor hagyjuk kihűlni a tepsit, mielőtt újabb adag kekszet teszünk rá. Ha sietünk, öblítsük le hideg vízzel a sütőlemezt – ám ezt csak óvatosan, nehogy megégessük a kezünket a felcsapó gőzzel.

NEM MINDEGY A TEPSI SZÍNE

Nem viccelünk, tényleg befolyásolhatja a kész süti minőségét a sütőlap vagy tepsi színe. A sötét színű tepsik hatékonyabban szívják magukba a hőt, és ezért több hőt sugároz a felületük, ezért az ilyen tespiben sült kekszek oldala és alja gyorsabban sül meg és barnul meg, mint a világos tepsiben sülteké.

A kekszeket süssük világos színű tepsiben. Hogy ne ragadjon a keksz a sütőlapra, használjunk sütőpapírt! A könnyű, világos tepsi és a sütőpapír kombinációja biztosítja, hogy ne égjenek meg a kekszek és ne ragadjanak a sütőlaphoz vagy a tepsi aljához.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss