Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így napozz biztonságban: kérdések és válaszok a fényvédelemről

default user icon
MME
A nyári, erősen napfényes időszakban bőrünk komoly próbának van kitéve. Összegyűjtöttük a napozással és barnulással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy bőröd egészsége és szépsége sokáig megmaradhasson.

Mi okozza a leégést?

Az úgynevezett ultraviola (ibolyántúli) sugárzás a napfény része. A rövidebb hullámhosszú UV-B sugarak a bőr felső rétegének pigmentációjáért felelnek, és egyrészt barnulást, másrészt túlzott mennyiségben bőrégést, sőt akár bőrrákot is okozhatnak. A nagyobb hullámhosszú UV-A sugarak mélyen a bőrbe hatolnak, károsítják a kötőszöveti rostokat, ezáltal öregítik a bőrt.

SPF, FF: mit jelentenek?

A készítményeken feltüntetett fényvédő faktor (FF, angolul: SPF, Sun Protection Factor) jelölés azt mutatja meg, hogy az adott terméket használva hányszor hosszabb ideig tartózkodhat a napon anélkül, hogy leégne. A témával foglalkozó szakemberek hat bőrtípust különböztetnek meg a szeplős, lebarnulni nem képes bőrtől kezdve egészen a fekete bőrszínig, és mindegyikhez hozzárendelik, hány percig fényvédelem nélkül a napon. Európában a nagy átlagnál ez 10–20 perc. Ezt kell megszorozni a választott termék faktorszámával, hogy megkapd, bekrémezve legfeljebb meddig tanácsos a napon maradni.

Mikor és mennyit?

A napvédő termékeket nemcsak napozásra készülve kell felvinni a bőrre, hanem pl. egy szabadban tett séta, biciklizés vagy kertészkedés előtt is. Sőt, az arcot egész nyáron érdemes óvni fényvédő faktort tartalmazó nappali krémek, illetve speciális, arca kifejlesztett napvédő készítmények használatával, így ugyanis késleltethető a bőr öregedése. Indulás előtt kb. 20 perccel vidd fel a terméket tested azon részeire, amelyek közvetlenül ki lesznek téve a napsugárzásnak. Szakértők szerint a teljes test bekenéséhez kb. 7 tk naptej szükséges. 11 és 15 óra között azonban lehetőleg egyáltalán ne tedd ki magad direkt napsütésnek!

Mit tehetsz még?

A szem egészségének megőrzéséhez nagyon fontos a megfelelő napszemüveg. A nagyobb karimájú, könnyű szalmakalap, a lenge, szellős pamutruhák is megkönnyítik a fényvédelmet, illetve előbbi a napszúrás megelőzéséhez is hozzájárul. A nyak vékony bőre könnyen leég, ezt krém hiányában az ing gallérjának felhajtásával, vagy egy vékony kendővel előzhető meg.

Jobb lenne teljesen kerülni a napfényt?

Nem, mert az UV-B sugárzás hatására a szervezet D-vitamint termel. Ez szabályozza a kalciumszintet, a csontépülés folyamatát, erősíti az immunrendszert, továbbá támogatja a váz-, az izom és az idegrendszert. Viszont 15–30 perc a reggeli vagy kora esti finom napfényben (akár a lombok árnyékában vagy szórt fényben) már bőven elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődjön. Ehhez egyáltalán nincs szükség az erős, tűző napsütésre.

Bőrápolási praktikák

  1. A rendszeres, kíméletes testradírozás segít bőrödnek megszabadulni a legfelső, elhalt hámrétegtől. Ha napozás előtt időt szakítasz rá, akkor egyenletesebben fogsz lebarnulni.
  2. Napozás után kímélő tusfürdővel zuhanyozz le. Az érzékeny, esetleg megpirult bőrt semmi esetre se dörzsöld erősen a törülközővel, csak finoman itasd fel róla a vizet.
  3. Kényeztesd a tested napozás utáni krémmel (pl. Aloe verás) vagy könnyű textúrájú, vizes alapú, E- és C-vitamint tartalmazó, hidratáló testápolóval.
  4. Napégés esetén hideg vizes borogatással, vagy hűtőfürdővel nyugtasd a felületet. Ha kell, fordulj orvoshoz!

Legyen körültekintő!

  • Egyes gyógyszerek fényérzékenységet válthatnak ki, ezért mindig olvasd el figyelmesen a betegtájékoztatót.
  • Napozáshoz ne viselj sminket, és kerüld a parfüm használatát, mert irritációt okozhat.
  • Fürdőzés után, ha megtörölköztél, mindenképpen újra kend be magad napvédő krémmel, még akkor is, ha a termék vízálló, ugyanis a textíliával eltávolítod a védőréteget.
  • Ha sok az anyajegyed, csak akkor napozz, ha előtte konzultáltál bőrgyógyásszal. 

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss