Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így mosd tökéletesen tisztára a zöldségeket és gyümölcsöket!

default user icon
MME
Amikor rendkívüli figyelmet tulajdonítunk annak, hogy a kezünket tökéletesen sterilizáljuk, naponta többször megmossuk, szigorúan 20 másodpercig és szappannal, akkor az sem mindegy, hogy a boltok polcain szabadon heverő, összetapogatott zöldségek és gyümölcsök tisztítását hogyan végezzük el. Kell-e valami extra óvintézkedés, esetleg valami vegyszer?

A koronavírus, vagy másnéven a COVID-19 egy rendkívül ellenálló fajta: órákig, sőt akár egy teljes napig fertőzőképes különféle felületeken. Így aztán százszor alaposabban mosunk kezet, dobjuk le a ruháinkat a lakásajtóban, és gumikesztyűben megyünk vásárolni. Persze, nem mindenki, így nem csoda, hogy felmerül bennünk a kérdés: a zöldségeket és a gyümölcsöket,  amiket a legtöbben puszta kézzel pakolásznak, vajon hogyan vírusmentesítsük járvány idején?

Nos: mossuk meg. Alaposan. És mindegyiket másképp - nézzük sorban, típusonként.

Salátafélék

Tölsünk fel egy nagy edényt vízzel, és tegyük bele a salátánkat, zöldleveles zöldségeinket, úgy, hogy a víz elfedje, és áztassuk őket egy percig. Rakjuk át egy szűrőbe, és hagyjuk, hogy lecsöpögjenek, majd folyóvíz alatt - ha van a mosogatónk csaptelepén zuhanyfejünk, azzal - a szűrőben öblítsük át őket, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak

GyÖKÉRZÖLDSÉGEK

A gyökérzöldségek, szerencsére még a hiperekben is kissé földesen, tahát láthatóan igen koszosan állnak, így megmosásuk nem lehet kérdés. A legbiztosabb módszer pedig a gyökérkefés súrolás. Ha nincs ilyenünk, egy frissen bontott mosogatószivacs is tökéletesen megteszi.

GOmbák

Vannak akik arra esküsznek, hogy a gombákat tilos megmosni, mert úgy szívják magukba a viezt, mint a szivacs, és tönkre tehetik a főztödet. Eben a helzetben mégis az a legjobb, ha szűrőbe téve, erős vízsugár alatt villámgyorsan átmossuk a gombákat, kézzel ahol kell, , finoman meg- megdörzsöljük, majd azonnal több réteg papírtörlőbe bugyoláljuk, és csontszárazra szárítjuk őket.

kemény husú zöldségek És gyümölcsök

A zöldbabot, a spárgát, az uborkát vagy az almát, körtét, paprikát mossuk át erős vízsugár alatt, az kezünkkel finoman dörzsölve a felszínüket. Hagyjuk a szűrőben lecsepegni és megszárítani őket.

érzékenyebb gyümölcsök és zöldségek

Az olyan vékony héjú és puha húsú zöldségek és gyümölcsök, mint paradicsom, a különféle bogyósok vagy a szőlő, mossuk át lágy vízsugár alatt, forgassuk át gondosan úgy, hogy lehetőleg ne nyomjuk meg őket, majd papírtörlőle vagy konyharuhára terítsük ki, és finoman itassuk fel róluk a vizet, vagy hagyjuk megszáradni.

A gyümölcsök és zöldségek tehát nem igényelnek különleges bánásmódot most, koronavírus-járvány idején sem - pláne akkor, ha megfőzzük-sütjük őket. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss