Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogadjunk, hogy eddig rosszul mostad a törölközőket: így csináld, hogy biztosan tiszták legyenek

default user icon
MME
Habár félünk a kórokozóktól és úgy gondoljuk, hogy a legveszélyesebbek a nyilvános helyek, rengeteg baktérium képes megtelepedni olyan hétköznapi, otthoni tárgyakon, mint a mosogatószivacs, a konyharuha vagy éppen a törölköző.

Fontos, hogy a mosogatószivacsot rendszeresen, kéthetente cseréljük és körültekintően tisztítsuk a konyharuhákat is. Ez utóbbira kiválóan alkalmasak az ecetes tisztítószerek és a forró vízben történő mosás. De mi a helyzet a törölközőkkel?

A törölközőmosás egyszerű házimunkának tűnik, ám könnyű hibát véteni. Fontos betartani néhány praktikát, hogy az anyag ne csak megőrizze élettartamát, de ne is veszítsen a színéből, puhaságából, és nem utolsósorban tiszta és illatos is legyen.

1. Tartsuk tisztán a mosógépet

Az egyik legelső tipp, hogy tartsuk tisztán a mosógépet. Ehhez számtalan készítményt lehet vásárolni a drogériákban, de az ecet is hasznos segítség lehet, ha szeretnénk átmosni a gépünket. Ügyeljünk arra, hogy a dobot, illetve a mosószer- és öblítőadagolót is átmossuk. Ha kivehető, folyó víz alatt öblítsük el.

2. Használjunk vízlágyítót

Emellett hasznos lehet a vízlágyító tabletta is, ha olyan helyen élünk, ahol kemény a víz. A vízlágyító segítségével elkerülhetjük, hogy a víz keménységét okozó ásványi anyagok beépüljenek a texilbe.

 

3. Használjunk ecetet

Az ecet nemcsak a gépünket, hanem a törölközőket és konyharuhákat is tisztává varázsolhatja. Használjuk az ecetet hígított formában az öblítő helyett, ugyanis megöli a törölközőkön megtelepedett kórokozókat. Fontos, hogy mindig csak pár cseppet használjunk az ecetből, így nem kell tartani attól, hogy a ruhák átveszik a jellegzetes illatát.

4. Kerüljük az öblítőket

A törölközők mosása során csábító lehet, hogy öblítőt használjunk, ám hiába varázsolja puhává a textíliát, az anyagon képződő öblítőréteg megnehezíti, hogy a törölköző vizet szívjon magába. Hosszú távon a sok kemikália beépül az anyag szerkezetébe és természetellenes tapintásúvá teszi a textilt – írja a Lakáskultúra.

5. Próbáljuk ki az illóolajokat

Ha szeretnénk, hogy ne anyagszaga, hanem minimális illata legyen a törölközőknek, akkor cseppentsünk illóolajat az öblítő helyett használt ecetes-vizes keverékbe.

6. Poralapú mosószerhez adjunk szódabikarbónát

Az ecet mellett a szódabikarbóna is hasznos társ lehet a fürdőszobában, ugyanis a poralapú mosószerhez keverve puhítja, lágyítja a régi törölközőket, emellett képes megszüntetni az anyagok rossz illatát is.

7. Ha kell, áztassunk

A makacs szennyeződéseket, mint például a sminkfoltokat előzetes áztatás során próbáljuk eltávolítani.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss