Sokan olajjal pirítják a morzsát, pedig ha az olajat vajra cseréljük, sokkal finomabb lesz a végeredmény. Ebben a receptben panko morzsába görgettem a gombócokat. A panko japán kenyérmorzsa, sokkal ropogósabb és nagyobb szemű a hagyományos változatnál. Ha be tudod szerezni, próbáld ki, nem bánod meg, ha azonban nem, a recept hagyományos morzsával is tökéletesen működik, ám a vajjal pirítást ne hagyd ki! A gombócok pedig a ricottától még puhábbak és finomabbak lesznek.
Ami a főzést illeti, hiába írják a receptek, hogy szedd ki a gombócot a vízből, amint feljött a felszínre, ám ilyenkor még bőven nyers a belseje. Mérettől függően főzd a felszínre bukkanástól még legalább 2-5 percig. Miután én a túrógombócot desszertnek definiálom, szeretem, ha édes. Ezért a legtöbb recepttel ellentétben nem sima sós, hanem kevés sót és jó sok cukrot tartalmazó vízben főzöm. Ettől már alapból kissé édeskés lesz az íze. A gombócok akkor a legfinomabbak, ha mindig frissen főzzük ki őket és a morzsába is csak a legutolsó percben forgatjuk bele. Így belül remegősen, kívül pedig ropogósan élvezhetjük az ételt.
Ricottás túrogombóc ropogós panko morzsában
(Hozzávalók 10-12 főre)
- 50 dkg túró
- 50 dkg ricotta
- 5 db tojás
- 20-25 dkg búzadara
- 2 dkg + 5 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- csipet só
- 25 dkg panko morzsa
- 500 ml tejföl (minimum, de fogyhat egy liter is)
- porcukor
Elkészítése:
- Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjéből verjünk kemény habot.
- Keverjük össze a túrót és ricottát a grízzel, tojássárgájával, vajjal, citromhéjjal, vaníliával, sóval-cukorral. Hagyjuk állni egy órát.
- Közben vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a morzsát aranybarnára. Mindez kb. 15 percig tart. Ha megvan, tegyük félre.
- A tejfölt édesítsük porcukorral.
- Forraljunk egy nagy edényben vizet kevés cukorral és sok sóval. Amikor már bugyog, vizes kézzel formázzunk a masszádból gombócokat, majd dobjuk őket a vízbe és főzzük készre 4-8 perc alatt. Ezután vegyük ki, és szűrőkanálban csepegtessük le.
- Görgessük a gombócokat morzsába, öntsük rá a tejfölt gazdagon, és szórjuk meg porcukorral.
Ajánljuk még:
- ÍGY SZÁMOLD ÁT AZ ÉLESZTŐS RECEPTEKET KOVÁSZOSRA >>>
- RETRÓ TÚRÓGOMBÓC - ÍGY LESZ OLYAN, MINT A NAGYIÉ >>>
- KOVÁSZKALAND HÁZISÁFRÁNNYAL: ÍGY KÉSZÜL A KOVÁSZOS FOCACCIA >>>