Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így még biztosan nem próbáltad! Ricottás túrógombóc ropogós panko morzsában

A túrógombócnak sok verziója van és mindenki a sajátjára esküszik. Csodás desszert, remek bulikaja, és tökéletes fogás egy tartalmas leves után is. S, hogy mitől is jó egy túrógombóc? Az ördög, mint mindenhol, itt is a részletekben rejlik. A gombóc legyen puha és remegős, ne kemény és fojtó. Ha morzsával borítjuk, az legyen aranybarna, ropogós, ne szottyadt és átázott.

Sokan olajjal pirítják a morzsát, pedig ha az olajat vajra cseréljük, sokkal finomabb lesz a végeredmény. Ebben a receptben panko morzsába görgettem a gombócokat. A panko japán kenyérmorzsa, sokkal ropogósabb és nagyobb szemű a hagyományos változatnál. Ha be tudod szerezni, próbáld ki, nem bánod meg, ha azonban nem, a recept hagyományos morzsával is tökéletesen működik, ám a vajjal pirítást ne hagyd ki! A gombócok pedig a ricottától még puhábbak és finomabbak lesznek.

Ami a főzést illeti, hiába írják a receptek, hogy szedd ki a gombócot a vízből, amint feljött a felszínre, ám ilyenkor még bőven nyers a belseje. Mérettől függően főzd a felszínre bukkanástól még legalább 2-5 percig. Miután én a túrógombócot desszertnek definiálom, szeretem, ha édes. Ezért a legtöbb recepttel ellentétben nem sima sós, hanem kevés sót és jó sok cukrot tartalmazó vízben főzöm. Ettől már alapból kissé édeskés lesz az íze. A gombócok akkor a legfinomabbak, ha mindig frissen főzzük ki őket és a morzsába is csak a legutolsó percben forgatjuk bele. Így belül remegősen, kívül pedig ropogósan élvezhetjük az ételt.

Ricottás túrogombóc ropogós panko morzsában

(Hozzávalók 10-12 főre)

  • 50 dkg túró
  • 50 dkg ricotta
  • 5 db tojás
  • 20-25 dkg búzadara
  • 2 dkg + 5 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • vaníliás cukor
  • csipet só
  • 25 dkg panko morzsa
  • 500 ml tejföl (minimum, de fogyhat egy liter is)
  • porcukor 

Elkészítése: 

  1. Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjéből verjünk kemény habot.
  2. Keverjük össze a túrót és ricottát a grízzel, tojássárgájával, vajjal, citromhéjjal, vaníliával, sóval-cukorral. Hagyjuk állni egy órát.
  3. Közben vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a morzsát aranybarnára. Mindez kb. 15 percig tart. Ha megvan, tegyük félre. 
  4. A tejfölt édesítsük porcukorral.
  5. Forraljunk egy nagy edényben vizet kevés cukorral és sok sóval. Amikor már bugyog, vizes kézzel formázzunk a masszádból gombócokat, majd dobjuk őket a vízbe és főzzük készre 4-8 perc alatt. Ezután vegyük ki, és szűrőkanálban csepegtessük le.
  6. Görgessük a gombócokat morzsába, öntsük rá a tejfölt gazdagon, és szórjuk meg porcukorral.

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek