Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így maradnak sokáig szépek a vágott virágok

default user icon
MME
Hosszabb ideig gyönyörködhetünk a vágott virágokban, ha úgy gondozzuk azokat, ahogy igénylik. Megmutatjuk, melyik mire vágyik!

Az egyik legfontosabb, hogy a friss, vágott virágok mindig tiszta vázába kerüljenek! Ez ugyanúgy segíti őket, mint például a befőzésénél az ételeket: késlelteti a mikroorganizmusok elszaporodását, így tovább maradnak szépek. Emellett elég néhány dologra odafigyelnünk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a tavaszi csokrunkban – a Fanny magazin összegyűjtötte a legfontosabb feladatokat!

Nézzük a végét!

A vázába kerülő virág szárait tisztítsuk meg, szedjük le róla a leveleket, mivel azok a víz alatt gyorsan rothadásnak indulnak. Mielőtt a vízbe helyeznénk azokat, vágjunk le a végéből egy kicsit, lehetőleg ferdén, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a vízzel. A növény zöld héját azonban nem szabad lekaparni. Aki ajándékba vagy hosszabb útra viszi azokat, az csorgasson egy gyertyacseppet a vágott felületre, hogy tovább kibírja víz nélkül, ezt vázába helyezés előtt vágja le róla.

A szakember kötötte csokrokat nem szükséges szétbontani, mikor vázába állítjuk, mert lazán kerülnek egymás mellé a szálak. Ez akkor ajánlott, ha úgy kötötték össze őket, hogy azok túl szorosan vannak egymáshoz préselve, így nem ér mindegyik a vízhez. Úgy helyezzük el a virágokat, hogy a száruk ne érjen a váza aljához!

 

Jobb a langyos víz

Mindig csak tiszta vizet öntsünk a vázába, ami soha ne legyen hideg, inkább langyos. Minden nap szüksége van friss vízre, a csapvíz alkalmas erre, de ha magas a mésztartalma, akkor ajánlott felforralni és langyosra hűtve a vázába önteni.

Szeretik a cukrot

Lehet vásárolni a virágboltokban számukra tartósítószereket, de a legjobban egy kevés kristálycukor és pár csepp citromlé fejti ki a hatását. A fás szárú növények közül például a rózsa tartósságát fokozza, ha limonádét adunk neki.

 

Tudtad?

  • A friss orchideaszálak akár három hétig is megmaradnak, ugyanilyen tartós a flamingóvirág, a liliom és az üvegházi, nemes szegfű is.
  • Az orgonának nagy a vízigénye, ezért minden nap adjunk neki frisset.
  • A tulipánok gyors meghajlását megelőzhetjük, ha vizében feloldunk egy kevés keményítőt.
  • A lankadó gerbera újra kiegyenesedik a hideg víz hatására.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss