Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lett Mária Terézia kedvence a Grassalkovich-palacsinta

A gödöllői kastélyt építő Grassalkovich családról elnevezett palacsinta állítólag Mária Terézia egyik kedvence volt. De valóban igaz ez a történet?

Grassalkovich Antal báró, majd később gróf a 18. században élt, szerény hivatalnokból vált ügyésszé, majd végül királyi személynökké. Mária Terézia belső, bizalmi köreihez tartozott, a grófi rangot is tőle kapta. Élete során nagy földterületeket szerzett, és megyei főispánként sokat tett Arad és Nógrád megyék fejlesztéséért is. Hatvanban és Gödöllőn is nagy kastélyt építtetett: ezek ma is ismertek és népszerűek, sőt, a gödöllői Sissi kedvenc helye volt. A királyné szívesen töltötte itt az idejét, amikor az országba látogatott. Mária Terézia viszont már nem volt ilyen gyakori vendég Magyarországon, azonban feltétlen hívét, Grassalkovich grófot meglátogatta. (A családnak egyébként a fővárosban is volt egy palotája, amelynek emlékét ma már csak egy metszet őrzi.)

Császári köszöntő

Amikor Mária Terézia császárnő Gödöllőre látogatott, a legendák szerint a kastély ura a róla elnevezett Grassalkovich-palacsintával köszöntötte az uralkodót: az ínyencség sós töltött palacsinta, méghozzá nem is akármilyen gazdag töltelékkel, hiszen máj, sonka és gomba is van benne, sőt, egyes receptek szerint még zöldborsó és lecsó is kerül bele. A hortobágyi palacsinta mintájára ezt is lehet panírozva és rántva készíteni, de van, aki egyszerűen leönti paprikás-tejfölös szósszal a megtöltött palacsintákat, és sütőbe téve kissé megpirítja. A történet szerint egyébként a család nevét viselő recept később a Grassalkovichok és a leszármazottaik kedvencévé is vált. Egy időre aztán eltűnni látszott a köztudatból, de mostanában újra előelőkerül, és egyes éttermek étlapján – kissé modernizálva – is megjelenik.

A GRASSALKOVICH-PALACSINTA PONTOS RECEPTJÉT, ITT TALÁLOD!

A cikk, a Mindmegette magazinban jelent meg! Az ingyenes mellékletet keresd minden csütörtökön 13 megyei napilapban!

A MINDMEGETTE KARÁCSONYI KIADÁSA MÁR KAPHATÓ AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL !

Ezek is érdekelhetnek

Friss