A palacsintát szinte mindenki szereti, mi több, imádja. A gyerekek rajonganak érte, a felnőttek is boldogan falják, nem is csoda, hiszen a palacsinta egyszerű, mégis izgalmas fogás, ami rengeteg változatban kerülhet asztalra. A palacsinta elkészítésének számtalan módja van, azonban a magyar háztartásokban vékony tésztájú palacsinta terjed el leginkább. Nagyanyáink forró zsíron, vasserpenyőben sütve készítették, ma már inkább teflonbevonatú vagy kerámiaserpenyőkben, minimál zsiradékon készülnek a palacsinták.
Ahhoz azonban nem elég egy jó edény, hogy könnyű, vékony, szellős palacsintákat tudjunk sütni a vastag, nehéz, ormótlanok helyett. De mi is a vékony palacsinta titka? A Likebalaton.hu megkérdezte Ilia Lászlónét, aki a Balatonmáriafürdőn található Ilia Büfében lassan 40 éve süti a tökéletes, extravékony palacsintákat. Íme a recepttúra:
A vékony palacsinta titka
Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):
50 dkg liszt
3 db egész tojás
1/2 ek só
1 liter jéghideg víz
Elkészítése:
A lisztet a tojásokkal, a sóval és annyi vízzel, hogy könnyedén el lehessen dolgozni, egy habverővel simára keverjük, majd ehhez adagoljuk a vizet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük. Jót tesz neki, ha 1 órát állni hagyjuk.
- Sokan tesznek a palacsintába olajat. Az azért nem szerencsés, mert ha túl meleg a palacsintasütő, attól nagyon lyukacsos lesz a tészta.
- A tejtől lesz egy kicsi tartása, ami azt jelenti, hogyha a tésztát ugyanolyan hígra keverjük ki tejjel, mint vízzel, a tejeset, akkor is csak vastagabbra fogjuk tudni kisütni.
- Ha túl sok benne a tojás, a tészta keményebb, törékenyebb lesz, ha szódát teszünk bele, akkor omlósabb.
- Ha cukor kerül bele, valóban könnyebben odakap és ha nincs benne elég só, semmilyen íze nem lesz.
- Fontos a tojás is. Iliáék, a tészta színe és a jobb íz miatt, bio tartásból származó tojást vásárolnak. Aki bolti tojást használ, annak sápadtabb, világos színű lesz a palacsintája.
– Ez a vékony, rugalmas tészta amit a Balatonnál annyian szeretnek, csak a vízzel érhető el – mondta Ilia Lászlóné.
– Ez egyébként a balatoni büfékben kényszerhelyzet. Egyrészt rettenetesen meleg van a konyhán, tehát nagyon gyorsan megromlana, ha tejet használnánk, másrészt egyre több a laktózérzékeny vendég, így azonban nekik is nyugodtan kínálhatjuk. Persze, ha ennél sűrűbbre keveri valaki a tésztát, mint ez az arány, akkor is vastagabb lesz a palacsinta, amit sütni tud belőle. Arra is érdemes figyelni, hogy egy hígabb tésztát keverjünk, mit mondjuk egy híg madártej, olyat. Sokan kérdezik tőlünk, hogy készül a palacsintánk, elmondjuk mindenkinek, szívesen, ettől még itt a Balatonon, úgyis nálunk veszi meg.
Igazán vékony palacsintát csak jó meleg, de nem tűzforró serpenyőben tudunk sütni és minden palacsintánál érdemes, picike olajat kenni a serpenyőbe, úgy lesz szép rózsás a palacsinta.
Olvasd el ezeket is:
- BRUTÁLIS DRÁGULÁS A BALATONNÁL: ENNYIBE KERÜL A LÁNGOS, A PALACSINTA ÉS A SÖR 2021-BEN >>>
- 5+1 ZSENIÁLIS TRÜKK A TÖKÉLETES PALACSINTÁHOZ, AMIT JÓ, HA ISMERSZ >>>
- A 13 LEGJOBB PALACSINTA RECEPT A HORTOBÁGYITÓL A TÚRÓS BÉCSIIG + AZ ALAPRECEPT >>>