Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletesen ropogós a bacon

Szendvicsbe, hamburgerbe, rántotta mellé vagy akár salátába - a bacon szinte minden formában mennyei. De néha előfordul, hogy a vágyott ropogós, mégis húsos bacon helyett néhol égett, néhol nyers, olajos szalonnát szedünk ki a serpenyőből. Ha azonban a következő tippeket betartod, garantált a tökéletes íz és állag!

HA SERPENYŐBEN SÜTÖD...

Tedd a baconöket a serpenyőbe (a legjobb az öntöttvas serpenyő) még azelőtt, hogy bekapcsolnád a tűzhelyet. Ezután alacsony, vagy legfeljebb közepes lángon kezdd el melegíteni. A bacon szép lassan elkezdi kiengedni a benne található zsírokat, majd egyre hangosabban sercegni kezd - ha már serceg, fordítsd át a másik oldalára. Süsd mindkét oldalát egyenletesen addig, amíg tökéletesen ropogós nem lesz. Ha elkészült, a serpenyőből kivéve helyezd őket papírtörlőre, és itasd le róluk a zsírt.

HA A SÜTŐBEN SÜTÖD...

Ez a legjobb választás akkor, ha nagyobb adag bacont szeretnél készíteni, hiszen egy tepsiben több szalonna fér el, mint a serpenyőben - ráadásul a tűzhelyet is szabadon hagyod, így közben mást is készíthetsz. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és tedd rá a szalonnákat egy fóliával/sütőpapírral borított tepsire. 15-20 percig süsd őket, majd ha elkészültek, szedd ki őket egy papírtörlővel bélelt tálba, hogy ne ússzanak a zsírban.

HA A MIKRÓBAN SÜTÖD...

Egy mikrózható tálat bélelj ki 4 réteg papírtörlővel, majd helyezd rá a bacon szeleteket (Csak 1 rétegben), és még 2 réteg papírtörlővel takard le őket, hogy beszívják a felesleges zsírt. A szalonnákat a legmagasabb fokozaton mikrózd 1 percig (ha nem sültek meg teljesen, akkor további 30 másodpercig). Miután elkészült, szedd ki a szeleteket a tányérodra, és már kész is!

+1 tipp: Válassz cukormentes bacont!

Cukormentes bacon?! De miért lenne benne cukor? A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bacon érlelése során cukrot adnak a páchoz a teltebb, teljesebb íz elérése érdekében. Ennek mennyisége markánkként változik, de általában 0,5-1g között ingadozik 100g termékben, amely valóban nem jelentős mennyiség, de pár szelet bacon egy otthon főzött vacsorának csak egy eleme. A sok kicsi sokra megy elve alapján egy egészséges, zöldségben és friss húsban gazdag étkezés során akár egy gombóc fagylaltnyi cukorral is növelhetjük kalóriabevitelünket, gyakorlatilag észrevétlenül.

Íme, 3 zseniális baconös finomság:

GYORS BABLEVES BACONNEL

Hozzávalók:

  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 1l zöldségleves-alaplé
  • bors
  • 40 dkg fehérbab konzerv

Elkészítése:

Egy lábasban aranyszínűre pirítjuk a felkockázott szalonnát. Ezután kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt zsiradék 3/4-ét kiöntjük, majd a maradékon megpirítjuk a megtisztított és felaprított vöröshagymát és fokhagymát, valamint a répát.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Lehúzzuk a bablevest a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és forralunk rajta egyet.

A ropogós bacon szalonnával megszórva tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.

SONKÁS-SAJTOS RAKOTT CSIRKEMELL

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemell
  • 1 kk só
  • 1 mk bors
  • 8 szelet bacon
  • 8 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 15 dkg trappista
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 8 szelet pulykasonka
  • 2 dl tejföl
  • 1 mk őrölt bors

Elkészítése:

A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, kicsit ki is klopfolhatjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.

Egy mélyebb sütőformát kiolajozunk, kibélelünk bacon szeletekkel úgy, hogy a szélein kilógjanak. Erre fektetünk egy sor csirkemellet, majd egy sor sonkát, megkenjük vékonyan tejföllel és gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal.

Ezt ismételjük még kétszer. Végül a kilógó bacon szeleteket visszahajtjuk rá, hogy szépen befedje az egészet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, fóliával letakarva 20 percig sütjük. Ekkor eltávolíthatjuk a fóliát, hogy a teteje is jól megpiruljon. Így még 15 percig sütjük. Ha készre sült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg míg hűl egy kicsit, majd a formából kifordítva szeletelhetjük tetszés szerint.

SAJTOS TÉSZTA BACONNEL SÜTVE

Hozzávalók:

  • 1,3 l tej
  • 50 dkg szarvacska tészta
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cheddar sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • bors
  • 2 csomag bacon

Elkészítése:

A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. Beleöntjük a tésztát és folyamatos keverés mellett fogkeményre főzzük. Ha beszívta a tészta a tejet, de még nagyon keménynek találjuk, akkor öntsünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha fogkemény és kicsit krémes.

Ha a tészta megfőtt, akkor rászórjuk a vajat és a reszelt sajtokat. Sózzuk, borsozzuk és addig keverjük, míg a sajt el nem olvad benne. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk és eligazítjuk benne a tésztát.

A bacont kisebb kockákra vágjuk, rászórjuk a tésztára, majd megszórjuk reszelt sajttal a tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a bacon és a sajt megpirul a tetejére.


 

Nincs más hátra, mint megkóstolni egy prémium minőségű bacont, lehetőleg olyat, amely nem találkozott cukorral, mézzel vagy fruktózzal és a császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyert zamatot. Csak rajtad áll, hogy a reggelidet, ebédedet, vagy a grillpartidat dobod fel ezzel a sokoldalúan felhasználható finomsággal. (X)

A cikk elkészítését a Gierlinger támogatta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss