Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az egyben sült töltött csirke - 3+1 egyszerű lépésben!

default user icon
MME
A töltött csirke egy vasárnapi klasszikusnak is mondható, nagy kedvencünk, ami egészben sütve kifejezetten ünnepi: fenséges látvány az aranybarnára sült bőrű madár, a szépen terített asztal közepén. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes - nemcsak látványra, ízre is!

Ahhoz, hogy szaftos és omlós legyen az egészben sütött csirke húsa, a bőre pedig ropogjon, be kell tartani néhány egyszerű szabályt. Eláruljuk, melyek ezek és hogyan lesz tökéletes az egészben sült csirke!

1. előkészítés

A csirkét megtisztítjuk, a maradék szőrszálakat eltávolítjuk. Kívül-belül - a bőr alatt is! - megsózzuk, és bekenjük a választott fűszerekkel - például borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával - ízesített, olvasztott vajjal. Ettől lesz szép fényes, piros és ropogós a bőre, a húsa pedig kellemesen fűszeres. Nem árt, ha sütés előtt egy órát pihentetjük, hogy a fűszerek jobban átjárják a madarat.

2. a töltelék és töltés

A töltött csirke megunhatatlan, többek között azért, mert a töltelék maga számtalan lehet: gombás-tojásos-májas, füstölttarjás-tejfölös, darált húsos, ricottás - a variációknak csak a képzelet szab határt. A hagyományos változathoz 2 darab zsömlét tejbe áztatunk, majd kicsavarunk, és egy nagyobb tálba helyezzük. 1 fej vöröshagymát meghámozunk, és apró kockákra vágjuk. Elkaparunk 15 dkg csirkemájat, megtisztítjuk és apróra darabolunk 10 dkg gombát.

Egy serpenyőben 10 dkg bacont pirítunk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, majd, ha a gomba összeesett, a petrezselymet is, és kb. 5 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Az áztatott és kicsavart zsömlékhez hozzáadunk 2 egész tojást, a gombás keveréket, és a májat. Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, majd óvatosan a csirke bőre alá - főleg a combja és a melle alá -, és a hasüregébe töltjük, és egy hústűvel lezárjuk. A combokat egy madzaggal felül összekötjük, a maradék tölteléket pedig a combok mellett, a bőr alá töltjük, és ezeket is lezárjuk egy hústűvel.

3. a sütés

A töltött csirkénél két dolognak kell egyszerre megvalósulnia: belül omlósnak, kívül ropogósnak kell lennie, anélkül, hogy kiszáradna. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy a betöltött csirkét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és bőségesen megkenjük olvasztott vajjal, majd letakarjuk alufóliával, és 150 fokon 1,5 órán át sütjük. Félidőben egyszer átfordítjuk a csirkét, és meglocsoljuk a saját, fűszeres levével. Másfél óra után levesszük a fóliát, és 200 fokon, újabb fél órán át piros-ropogósra sütjük.

+ 1 Pihentetés 

Ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen a csirkénk, nem árt pihentetni, miután elkészült. Ez kb. 20 perc legyen, semmiképp nem több, mert akkor elkezd kiszáradni és kihűlni a sültünk, és melegítve, ugyebár, csak a káposzta jó.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss