Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az almás pitéd - 10 tipp, hogy a nagyi is elkérje a receptet!

default user icon
MME
Az almás pite szezonja az ősz, és hagyományosan a nagymamák a mesterei. Ám, ha megfogadod az alábbi tippeket, még az előfordulhat, hogy lepipálod a nagyit! Tippek a tésztagyúrástól a nyújtáson át a tökéletes töltelékig!

#1 A hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel, és lehetőleg hideg felületen dolgozz. 

#2 A recepted szerint összegyúrt omlós tésztát csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

#3 Nyújtás előtt a tésztát szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig. Így megakadályozhatod, hogy a forró sütőben összeessen.

#4 Nyújtás előtt, és közben is, ha kell vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Vigyázz, túl sok liszttől a tészta megkeményedhet! 

#5 A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.

#6 A piteforma átmérőjénél valamivel nagyobbra nyújtsd a tésztát, majd béleld ki vele a formát úgy, hogy körben kialakítod a peremét. A tészta alját szurkáld meg villával, majd félórára tedd a hűtőbe.

#7 A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst: a nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen. Süsd elő a tésztát!

#8 Egy plusz védőréteget képződik a  tésztán, ha lekened tojásfehérjével, majd visszateszed a sütőbe kb. 1 percre. Ezután már nyugodtan tölthetsz rá bármilyen krémet a gyümölcsréteg alá - csak előbb hagyd teljesen kihűlni az alapot!

#9 Készítsd el a tölteléket! Jót tesz az almás pitének, ha nem spórolsz az almával, érdemes vastagon rétegezni, sőt az igazán izgalmas, rusztikus hatás kedvéért még egy-két nagyobb darabot is tehetsz a reszelt vagy gyalult töltelékbe. A pite alsó linzerlapját megkenheted fahéjjal ízesített baracklekvárral, és erre fekted rá az almatölteléket.  A  fűszerezésen is finoman változtathatsz, a megszokott fahéj mellett - vagy helyett - a kardamom is helyt kaphat az almás pitében. 

#10 Süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót! A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss