Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a tojásos nokedli - 9 egyszerű lépés

A tojásos nokedli hamisítatlan tavaszi/nyári fogás, aminek sokan nem mernek nekikezdeni, inkább a nagyinál, vagy az anyukájuk asztalánál eszik. Ha betartasz néhány alapszabályt, és nem csukod be közben a szemed a félelemtől, hogy vajon sikerül-e, a nagymamád sem fog belekötni a tojásos nokedlidbe!

1. Friss tojás

Első és legfontosabb szabály, hogy mindig minőségi alapanyagot használj! Ez esetben ez főleg a tojásra vonatkozik, ami lehetőleg szabadtartású tyúkok friss tojásai legyenek. Irány a piac!

2. Víz a tésztához

Fontos, hogy a vizet ne egyszerre öntsd hozzá a lisztes tojásos keverékhez, hanem kisebb adagokban, mert elvenni belőle már nehezebb lesz… Ha mégis túlment a víz mennyisége, egy kevés liszt hozzáadásával javíthatsz a massza állagán. A lényeg, hogy a masszád ne legyen túl száraz, de túl folyós sem!

3. Csomómentes

Karmunkát igénylő feladat, de a nokedli masszáját alaposan dolgozd el csomómentesre, ne maradjon darabos! Ehhez a művelethez jó barátod lesz egy nagyobb méretű habverő.

4. Több adagban

Ne akard egyszerre kifőzni az egész adag nokedlit, főleg ha több személyre készíted! A korábban a lábasba szaggatott galuskák már rég a felszínen lesznek kiszedésre készen, amikor te még az újabb adagokat szaggatod.

5. Olaj

Ha kiszedted a vízből az első adag nokedlit egy tálba, forgasd át egy kis olajjal, hogy amíg a maradékot kifőzöd, ne ragadjanak össze!

6. Habarás

A tojásokat habard el egy külön tálban, mielőtt az olajon sistergő nokedlire öntöd! Ha egészben adod hozzá őket, a serpenyőben már nem lesz időd egyneműsíteni és a fehérje kicsapódik majd. Nem lenne túl guszta.

7. Hőkezelés

Amikor hozzáöntöd az elhabart tojásokat a nokedlihez, már el is zárhatod alatta a tüzet, mert a forró nokedli tökéletesen hőkezeli majd a tojást! Így az krémes marad és nem fog túlfőni. Ide egy hasznos tipp: ha esetleg nem fogy el azon nyomban az összes nokedli, a maradékot tálalás után rögtön öntsd át egy másik edénybe, hogy a forró serpenyőben ne süljön tovább a tojás.

8. Rántottás galuska?

Ha azt gondolod, hogy előre elkészíted a rántottát és majd csak utána forgatod bele a nokedlit, újabb baklövést készülsz elkövetni. Mindig a serpenyőben piruló nokedlire öntsd rá az alaposan elhabart tojást, és folyamatosan kevergesd, hogy a tojás mindenhol bevonja a kis nokedliket.

+ 1: Az ecetes saláta

A tojásos nokedli elmaradhatatlan társa az ecetes cukros vízbe áztatott fejes saláta. Amire érdemes odafigyelni, hogy ne készítsd el jóval előre a salátát! Elég csak közvetlenül a nokedli kifőzése előtt, hogy friss és ropogós maradjon, az ecetes cukros íz csak minimálisan járja át, nem elfedve a saláta csodálatos zöld ízét.

TOJÁSOS NOKEDLI, SPECLI ÉS HALUSKA - 11 ELLENÁLLHATATLAN GALUSKARECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss