Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a tojáshab

A tojásfehérjét felverni nem boszorkányság, és nem is lehet túlverni, mint a tejszínt, de néhány apró trükk megkönnyíti a műveletet.

1. Tojás

A nagyik szerint hab készítésére a 3-4 napos tojásfehérje a legalkalmasabb. A hideg tojást nehezebb felverni, ezért 1-2 órával korábban vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. Ezután gondosan válaszd szét, hogy a fehérjében ne legyen se egy pötty sárgája, se tojáshéjdarabka. Használhatsz tojásszétválasztó eszközt vagy egy tölcsérbe ütheted a tojást, amiből a fehérje simán lecsorog. Vagy próbáld ki ezt a meglepő módszert. 

Ha kézzel választottad szét a tojást, és véletlenül belekerült valami a fehérjébe, akkor tiszta kanállal halászd ki, soha ne kézzel. Ugyanis a bőrünk természettől fogva zsíros, és bármilyen zsír a kemény hab ellensége.

2. Habüst és keverőtál

Alapkövetelmény, hogy ez edény makulátlanul tiszta legyen. Lehetőleg rézüstöt, rozsdamentes acéltálat vagy üvegedényt használj. A műanyaggal az a gond, hogy alapos mosogatás ellenére is zsíros maradhat vagy mosószermaradványok tapadnak a felületére. A vizes edényt töröld teljesen szárazra! Ha a forró mosogatóvíztől túlságosan felmelegedett, tedd be a hűtőbe egy rövid időre.

3. Felverés

A fehérjékhez adott egy csipet só, pár csepp ecet vagy citromlé növelheti a hab stabilitását. A robotgépet a legmagasabb fokozaton kezdd el működtetni és végig ezt használd. Kb. 3 perc alatt készen is vagy. Közben a tojásfehérje előbb habos lesz, majd egyre inkább kifehéredik, és megváltozik az állaga. Akkor jó, ha elég kemény ahhoz, hogy ne essen ki a felfordított edényből, és nem is csúszik az oldalán.

4. Ne hagyd állni!

Bármilyen keményre verted, a hab összeesik, ha elszállnak belőle a belekevert légbuborékok. Ezért közvetlenül a felhasználás előtt készítsd el, majd lazán, lapáttal forgasd össze a többi hozzávalóval, hogy ne törjön össze.

Ezek is érdekelhetnek

Friss