hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a sült gesztenye

Nem múlhatnak el sült gesztenye nélkül az őszi és a téli hónapok. Ellenállhatatlan illata, puha belseje elengedhetetlen velejárója ezeknek az évszakoknak. Ahhoz, hogy ne csak az utcai árusoktól tudj tökéletes csemegét szerezni, hanem otthon is el tudd készíteni, néhány dologra oda kell figyelned.

amikor gesztenyét vásárolsz

Érdemes jó minőségű, sérülésmentes, nagyobb szemű, fényes, nehéz, nem kongó példányokat választani, amelyeken nincsenek lyukak. Fontos, hogy hibátlan alapanyaggal dolgozz, hiszen az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy menet közben kidobd.

Sütés előtt

Mindenképpen vagdosd be a gesztenyéket sütés előtt. Ennél a műveletnél legyél nagyon figyelmes, mert csúszós, kemény felületén pillanatok alatt megcsúszhat a kés és azonnal sérülést okozhat. Van, aki két keresztirányú vágást ejt rajtuk, ám olyan is akad, aki simán kettévágja. Az, hogy melyik verziót választod, csak rajtad múlik. A keresztbe, vagy félbevágott gesztenyéket áztasd hideg vízbe néhány órára, így puhább lesz a végeredmény, de a rossz, vagy kukacos darabokra is fény derül. Ezek ugyanis a víz felszínén maradnak.

A gesztenye sütése

Miután kiáztattad a gesztenyéket, alaposan csepegtesd le, majd öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 200-220 fokra előmelegített sütőbe addig süsd, amíg a próbaszemek jónak nem bizonyulnak. Ez nagyjából fél-háromnegyed órát jelent a gesztenye méretétől és minőségétől függően.

Ha azt szeretnéd, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon a húsáról, akkor érdemes a szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni. Helyezz a sütő aljára egy tepsit 1-2 ujjnyi vízzel, így a sütés közben kialakuló párának köszönhetően még puhább lesz a csemege.

Ha a fólia nélküli sütés mellett döntesz, akkor időnként nem árt egy kevés vízzel megspriccelni őket, ugyanis ebben az esetben így lesz könnyebben pucolható.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss