Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a leggyakoribb hiba, amit rakott tészta készítésekor mindenki elkövet

default user icon
MME
A rakott ételek gyorsan elkészíthetők, különösen a tésztás variációk. A különféle mártásokkal, sajttal ízesített rakott tészta igazán ínycsiklandó, de a kívánt állagot – belül omlós és puha, kívül roppanós – nem mindig sikerül elérni. Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes ez a népszerű étel!

A rakott tészta készítése nem bonyolult: egy hőálló tálba főtt vagy száraz tésztát rétegezünk valamilyen mártással, és már mehet is a forró sütőbe a jól megpakolt tepsi. De biztos, hogy jól csináljuk? Előbbi esetben ugyanis előfordulhat, hogy a végeredmény puha, pudingszerű massza lesz, míg utóbbinál szinte biztos, hogy evés közben kemény, szétrághatatlan darabokra bukkanunk.

A tökéletes rakott tészta titka: nem kell megfőzni a tésztát. Elég, ha kb. 30-45 percig meleg, sós vízbe áztatjuk. Így hidratájuk a tésztát, nem marad kemény, hiszen lemossuk a keményítő egy részét és azzal, hogy sót adunk a vízhez, elő is fűszerezzük az ételt.

 

+ 1 TIPP

Az áztatás az jelenti, hogy nem kell figyelnünk a tűzhelyen rotyogó tésztára, viszont megnő a rakott tészta elkészítésének ideje. Ha időszűkében vagyunk, természetesen megfőzhetjük a tésztát, csak arra ügyeljünk, hogy szinte még kemény legyen, amikor leszűrjük.

 Ezek is érdekelthetnek:

Ezek is érdekelhetnek