Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a piskótarolád: sütési és tekerési praktikák

default user icon
MME
A piskótarolád igazi házi kedvenc. Bár sok cukrászdában találkozni vele, azért ez az a sütemény, amiből mindig a nagymama sütötte a legjobbat. Éppen ezért sokszor félve állunk neki, holott a piskótarolád nem ördöngösség, kis odafigyeléssel könnyedén elkészíthető sütemény.

A klasszikus piskótarolád egyetlen titka a piskóta ideális állapotának elérése, azaz olyan piskótát kell sütnünk, amit utána könnyedén fel tudunk tekerni. Persze ehhez is léteznek különféle technikák, de alapvetően sok múlik magán a tésztán is.

A jó piskótában nincs sütőpor, csak sok-sok tojás és viszonylag kevés liszt.

A piskótát sütőlapon vagy a gáztepsi (esetleg más nagy méretű tepsi) hátán, sütőpapíron érdemes sütni, hogy könnyedén leválasztható, tekerhető legyen.

 

Hogyan tekerjük fel a piskótát?

A piskóta feltekerése sokban függ attól, hogy milyen töltelékkel szeretnénk elkészíteni. Abban az esetben, ha a klasszikus, sárgabarack lekvárral töltött piskótát szeretnénk reprodukálni, akkor a megsült, tűpróbát kiállt piskótát melegen kell megkenni a lekvárral, s úgy, melegen feltekerni. Azért érdemes minél hamarabb dolgozni vele, mert ahogy hűl a tészta, úgy veszíti el a rugalmasságát, és bizony nagyobb az esélye, hogy törni vagy repedni fog.

Ha valamilyen bonyolultabb tölteléket szeretnénk a tésztába tenni, akkor a piskótát nedves konyharuhával célszerű feltekerni, s ebben, a feltekert állapotban tartani, amíg meg nem töltjük. A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon, repedjen, illetve a beletekert konyharuhának köszönhetően könnyebben tudjuk mozgatni, szétnyitni, kihajtogatni a tésztát.

 

+ 2 tipp a tökéletes piskótaroládhoz 

A sütőpapíron kisült piskótát egy másik sütőpapírra célszerű átfordítani, majd amin sült, azt egyszerűen lehúzni a tésztáról. Ezután már csak tölteni kell, majd feltekerni.

A piskóta töltésekor vagy folyósabb lekvárral dolgozzunk, vagy a már kicsit bekötött lekvárjainkat egy kevés víz hozzáadásával melegítsük, lazítsuk föl.A meleg lekvár nem csak azért hasznos, mert könnyebben elkenhető, hanem a már meghűlt piskótát is picit puhítja, azaz könnyebben fogjuk tudni feltekerni.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A PISKÓTA - TRÜKKÖK ÉS PRAKTIKÁK AZ ALAPRECEPTHEZ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss