Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes pergős a párolt rizs - 7 bevált tipp!

default user icon
MME
Általában tapad, ragad, túlfő vagy épp ellenkezőleg: mindig fogkemény marad a főtt rizsed? Az alábbi tippeket szem előtt tartva végre előállíthatod a régóta vágyott, tökéletes, pergős rizsköretet!
  1. Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válassz, és mérd ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget. (Személyenként átlagosan 65 ml-rel kalkulálj, tehát 2 főre 1,5 dl kell.)
  2. Mosd át a rizst! Szűrőben tartsd a csap alá, vagy tölts rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgasd benne, majd cseréld le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad. Így eltávolíthatod az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről. Áztatni nem érdemes.
  3. Mosás helyett a száraz nyers rizst főzés előtt megpiríthatod egy kevés olajon. (Fél bögre rizshez kb. 1 ek. olajat forrósíts fel.) Próbaként dobj 2-3 szemet a hevülő zsiradékba. Ha már sistereg, akkor öntsd rá az összes rizst, majd kevergesd, hogy az olaj bevonja a szemeket. Csak addig pirítsd, amíg a kezdetben matt fehér szemek halvány zsemleszínt kapnak.
  4. A főzéshez fazék helyett lábost vagy lefedhető nagy serpenyőt használj, amelyekben a rizs jól szétterülhet és a képződő gőznek is marad elég hely a fedő alatt.
  5. A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő folyadékkal – tiszta vízzel, esetleg a főételhez illően csirke-, marha- vagy halalaplével – öntsd fel. A koncentrált leveskocka elnyomhatja a basmati vagy a jázminrizs természetes aromáját. A tiszta főzővízhez, 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott tk. sót adj.
  6. Felöntés után óvatosan keverd át a rizst, hogy ne törjön meg. Máskülönben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.
  7. A rizst fedő alatt, lassú tűzön párold 15 percig, majd kóstold meg. Ne főzd túl! Miután megfőtt, zárd el a tüzet, vedd le a fedőt, és takard le az edényt tiszta konyharuhával 5-10 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsd fel egy villával!

Rizibizi - alaprecept:

  • 30 dkg rizs
  • olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zöldborsó
  • vaj
  • bors
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítése:

  1. A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük. Óvatosan megkeverjük, sózzuk, majd lassú tűzön, lefedve puhára főzzük .
  2. A zúzott fokhagymát és a zöldborsót egy kevés vajon megpároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. A megpuhult borsót összekeverjük a rizzsel, majd apróra vágott, friss petrezselyemmel tálaljuk. Sült és rántott húsokhoz, rántott sajthoz tökéletes köret.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss