Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a rakott krumpli - 5 egyszerű lépésben!

Esszük a menzán, rendeljük a vendéglőben, és a legtöbb család otthoni étlapján is szerepel ez a kiadós, laktató étel. Nem olyan előkelő, mint egy franciás burgonyagratin, viszont a rétegek között lapuló kolbászkarikáknak köszönhetően sokkal ízesebb. Nagy előnye, hogy kényelmesen előkészíthető és a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében variálható, továbbá újramelegítve is finom.

Fő hozzávalók

Burgonya
Legjobb a kiflikrumpli, ennek hiányában a pirosas-barnás héjú fajták jöhetnek szóba. A sárgás héjúak kevésbé tömörek, ezért könnyen szétesnek. Héjában főzd 15 percig, majd hámozás után vágd fel a szemeket kb. 1 cm-es szeletekre.

Tojás
2 kg krumplihoz 8 db normál nagyságúval kalkulálhatsz. Főzd meg keményre, és karikázd fel vékonyra tojásszelelővel!

Kolbász
A túl szárazból nem sül ki elég zsír, a túl puha meg nehezen szeletelhető. (Általában megfelel a jó minőségű lángolt kolbász, de ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot a hentestől.) Serpenyőben süsd elő a héj nélküli kolbászkarikákat 2-3 ek olajon, és tedd félre a zsiradékot.

Tejföl
A nagyi receptjéhez természetesen 20%-os kell. Könnyebben lehet kenni, ha előzőleg egy kevés tejszínt keversz bele.

Fűszerek

Nem kell túlzásba vinni a fűszerezést, a kolbász gondoskodik a magyaros ízről. Rétegezéskor mértékkel használj sót és borsot.

Extrák

Keverj reszelt sajtot a legfelülre kerülő maradék tejfölbe, ha azt szeretnéd, hogy szépen piruljon a rakott krumpli teteje. Szalonnát is pakolhatsz a rakott krumpli tetejére, de akkor irány az edzőterem, vagy kocogd le a kalóriákat! A kolbászt vészhelyzetben baconnel helyettesítheted.

Rétegezés

A krumplit és a tojást előző nap megfőzheted, majd felszeletelve fólia alatt tárolhatod a hűtőben.

Látványos lesz az étel, ha kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló üvegedénybe rakod le a rétegeket. Kezdd krumplival, aztán jöhet a tojás, a kolbász és a tejföl. Legfelülre egy réteg krumpli kerüljön, amit kenj meg tejföllel, majd locsolj meg a kolbászzsírral.

Ha eltekintesz a kolbászzsírtól, keverj reszelt sajtot a tejfölbe, vagy forgácsolj rá egy kevés vajat. (Kakastaréj-szalonna esetén mindez szükségtelen.)

Sütés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd a rakott krumplit kb. 30 percig, amíg el nem kezd barnulni az oldala, illetve a teteje.
A tálat hideg sütőbe is beteheted, ennek az elkészítés szempontjából nincs jelentősége.

9 ISTENI RAKOTT KRUMPLI VARIÁCIÓ, AMIBŐL GARANTÁLTAN REPETÁZNI FOG A CSALÁD >>>

3 gyakori hiba, amit elkerülhetsz

1. Íztelen a krumpli
A vastag krumplikarikákat nem tudják átjárni a fűszerek, ráadásul a közepük nyers maradhat.

Megoldás: Szeleteld vékonyabbra a burgonyát!

2. Túl száraz az étel
Ez lesz a vége, ha rétegezéskor fukarul adagolod a tejfölt: sütéskor kiszárad a krumpli, szikkadt lesz a tojás. Ilyenkor az sem segít, ha tálaláskor külön adag tejfölt teszel az asztalra – hidegen már nem fog beivódni, ráadásul lehűti az ételt.

Megoldás: Kend meg vastagon a rétegeket, vagy rétegezés előtt forgasd tejfölbe a krumplikarikákat!

3. Kevés a kolbász. A magyaros rakott krumpli fontos alkotóeleme a jóféle kolbász. Ne spórolj vele, mert egyrészt bosszantó, hogy vadászni kell minden karikára, másrészt hiányozni fog a mindent átjáró íze.

TEPSIS ÉS RAKOTT KRUMPLI: 13 OLCSÓ ÉS EGYSZERŰ BURGONYÁS ÉTEL >>>

SZEZONÁLIS KEDVENCEINK: DARÁLT HÚSOS RAKOTT KRUMPLI >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss