Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a linzertészta - 6 egyszerű lépésben!

default user icon
MME
A linzer elmaradhatatlan eleme a karácsonyi desszertarzenálnak. Kicsit aprólékos, sokak szerint kifejezetten pepecs munka, de tökéletesre készíteni messze nem lehetetlen! Íme néhány trükk, amivel káprázatosan omlós lesz a tészta!

A linzer nem hiányozhat a karácsonyi aprósütemények közül. Érdemes elsajátítani a tökéletes linzertészta elkészítésének fortélyait, ugyanis számos sütemény és édesség alapja is lehet. Mutatjuk a legfőbb linzerpraktikákat!

1. Alapanyagok és arányok

A linzertészta omlóssága az alapanyagok minőségétől és azok arányától függ: 1 darab tojáshoz 10 dkg cukor, 20 dkg vaj és 30 dkg liszt kell (1:2:3 arány). Ne használjunk porcukrot, mert attól porlik, és vaj vagy zsír legyen a zsiradék, semmiképp se margarin. Az alaptésztát tovább gazdagíthatjuk tojássárgájával és tejföllel, ezek segítenek abban, hogy jobban összeálljon a tészta, de végig vigyázni kell az arányokra!

2. Csak hidegen és gyorsan!

Az omlós tésztáknál nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk - így, ha igazán jó végeredményt akarunk, akkor ne csak a vaj legyen jéghideg, de a liszt, a tál, és a cukor is! Minden mehet a hűtőbe.

Ha tehetjük, gyúrópálcás robotgéppel állítsuk össze a tésztát, mert ha a kézmelegtől a vaj megolvad, a liszt beszívja a zsiradékot, és nagyon törékeny lesz a tésztánk. Ne ijedjünk meg, ha a keverőtálban csak morzsalékot találunk: ez, egy deszkára borítva, 2 perc alatt egynemű tésztává gyúrható.

Ha nincs robotgépünk, fontos, hogy szupergyorsan dolgozzunk, a melegedést elkerülendő. Csak egy kevés gyúrásra van szükség - inkább maradjanak benne apró vajdarabkák, mint, hogy túlgyúrjuk a linzertésztát!

3. PONT eleget pihenjen a tészta

Ha összeállt a tésztánk, formáljunk gombócot belőle, és folpackba bugyolálva - hogy ki ne száradjon -  minimum fél, maximum egy órára tegyük a hűtőbe. Nem kell egész éjszakára!

4. Nyújtani, szaggatni - csak kis adagokban

Ha nagyobb adagot készítünk, akkor inkább több, kisebb gombócot szakítsunk a tésztából, a többit tegyük vissza. Enyhén lisztezett deszkán, kb. 5 milliméter vastagra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákkal szaggassuk. Ne szöszöljünk sokáig, ne melegedjen, olvadjon a tészta. A tepsibe sütőlapáttal, óvatosan pakoljuk be a kiszaggatott sütiket - sütőpapír, vagy plusz alázsírozás-lisztezés nem szükséges!

5. Sütéskor figyeljük a színét!

Az omlós linzer 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsül. Ha kezd a tésztakorongok halványsárga színe rózsaszínbe hajlani, készen is van! Semmiképp ne süssük aranybarnára, mert akkor kiszárad, és nem omlós lesz, hanem inkább törékeny.

6. Összeállítás

Ha kisültek az aprósütemények, várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek, majd ugyanúgy, mint a bepakolásnál: sütőlapáttal óvatosan vegyük ki a tepsiből, ezután tölthetőek tetszőleges töltelékkel - ettől puhulnak majd meg igazán! A linzer fémdobozban hetekig eláll - de csak akkor van esélye, ha gondosan eldugjuk a család elől!

Ezek is érdekelhetnek

Friss