Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a tökéletes krumplipüré titka - ezentúl csak így fogod csinálni

default user icon
MME
A burgonyapüré nem véletlenül az egyik kedvenc köretünk: legyen szó ünnepi lakomáról vagy hétköznapi vacsoráról, gyorsan elkészíthetjük és biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek ízleni fog.

Bármennyire is egyszerű étel a krumplipüré, sok mindenre figyelni kell a burgonya fajtájától a főzés módján át az ízesítésig. Mindezek a lépések ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy ez a látszólag egyszerű köret sikertörténetet lesz, vagy esetleg a szemetesben landol. Melyek tehát a tökéletes burgonyapüré titkai? Mindent megosztunk veletek!

Nem minden krumpli jó hozzá

Ha igazán finom burgonyapürét szeretnénk készíteni, akkor – értelemszerűen – a legjobb burgonyát kell kiválasztanunk. Osztályozás alapján ez a C típusú burgonya, de a közepes keményítőtartalmú B típusú is jó lehet hozzá. Jelölés hiányában, inkább a piros héjúak közül válogassunk. Ezek ugyanis lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyák, amelyek gyorsan főnek. (A gyors főzés lényege, hogy minél kevesebb keményítőt engedjünk ki a krumpliból, és minél könnyebb legyen a főzést követően pürésíteni.)

Figyeljünk a főzésre!

A krumplifőzés nagyon egyszerűnek tűnhet, de azért pár dolgot szem előtt kell tartani, hogy a krumpli keményítőtartalma ne álljon össze a vízzel.

1/ Főzhetjük a burgonyát meghámozva apró, 2-3 cm-es kockákra vágva, szeletelve, egészben vagy héjában egészben. A krumplit mindig hideg, sós vízben kezdjük el főzni. Utóbbi azért fontos, mert így többet kihozhatunk a krumpli saját ízéből, mint amikor csak széttört állapotban sózzuk; előbbi pedig azért, mert ha forró vízben kezdjük el a krumplit főzni, akkor a külső része teljesen szétfő, mire a belseje éppen csak megpuhul. A lényeg tehát, hogy sós, hideg vízben tegyük fel főni a krumplit. Ha felforrt a víz, hagyjuk, hogy lassan rotyogva főjenek át a krumplik. Ha elkészült, öntsük le a vizet róla, és tegyük vissza alacsony hőfokra, hogy a maradék víz elpárologjon. Ez csak néhány percet vesz igénybe: ekkor már nem főzzük a krumplit, csak megszabadítjuk a fölösleges nedvességtől.

2/ Sütőben sütve egészben, héjjal együtt a krumpli nem lesz vizes, a végeredmény pedgi egészen biztosan nem lesz ragacsos. Igaz, kicsit időigényesebb, mint a meghámozva főzés, de az íze és az állaga mindenért kárpótol.

Nem mindegy, mivel pürésítünk...

Az igazán finom burgonyapüré krémes és lágy, nem gumiszerű és ragacsos. A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk. Ha szeretjük a rusztikusabb pürét, ahol egy-egy darab krumplival is találkozhatunk, akkor a klasszikus krumplitörő tökéletes választás. Sőt, még villával is szépen lehet dolgozni! Ha viszont homogénebb pürére vágyunk, mindenképpen krumplinyomóval pépesítsünk. Egy nagyobb adag püré készítésénél csábító lehet a robotgép vagy a kézi mixer használata, de ezek „túldolgozzák” a krumplit.

… és az sem, mit adunk hozzá

A legtöbben úgy készítünk burgonyapürét, hogy egyszerűen hideg vajjal és tejjel (vagy tejszínnel) összekeverjük a burgonyát. Diane Morgan szakács szerint először a felmelegített vajat kell a burgonyához adni, majd utána mehet hozzá a langyos tej. A vaj felszívódik a burgonya sejtjeiben, amelyek megduzzadnak és eltávolodnak egymástól, a tej pedig ezek után fellazítja és ízesíti a burgonyát.

Érdemes kipróbálni, ha krémesebb, vajasabb ízű pürére vágyunk. A tejföl vagy az író kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, de nagy különbséget nem tapasztalhatunk. Hús- vagy zöldséglevessel ellenben extra ízt adhatunk a pürének. Levesnél ügyeljünk arra, hogy mennyi extra sót adunk a krumplihoz, nehogy túl sós legyen a végeredmény!

Ízesítsünk bátran!

Nincs okunk megállni a só-bors kombónál, használjunk bátran fűszereket a még jobb ízélményhez. Mehet bele metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony vagy petrezselyem – ezek mind élénk, friss ízt adnak a pürének. A sajttal soha nem tévedhetünk: a sajtkrém, a reszelt sajtok tartalmasabbá, ízletesebbé teszik a pürét. A parmezán finom sósságot, az érleltebb sajtok diós krémességet adnak a burgonyapürének.

Ha mégsem sikerülne...

Valamiért nem sikerült a krumplipüré? Mielőtt kidobnánk, próbáljuk megmenteni! Ha túl sok tejet tettünk bele, és híg lett, egyszerűen tegyük vissza a főzőlapra alacsony hőfokon, hogy a nedvesség elpárologjon. Könnyen megég, ezért gyakran keverjük meg!

Ha ragacsos lett a püré, terítsük a masszát tepsibe, és készítsünk gratint: tegyünk a tetejére néhány csepp vajat és egy kevés reszelt sajtot, szórjuk meg zsemlemorzsával és süssük ropogósra. Senki sem tudja meg, hogy igazából nem ezt akartuk készíteni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek