1. Teríték és asztaldíszek
Előző este megteríthetsz, hogy reggel csak az ételekkel kelljen foglalkoznod. Készíts elő elegendő tányért, evőeszközt és poharat, hogy váratlanul betoppanó látogatókat is meg tudj vendégelni. A hagyományos barkaág mellett dekoráld az asztalt húsvéti díszekkel, virággal, valamint nyuszicsalogató zsázsával. Az ünnepi hangulatot textil- vagy húsvéti mintás papírszalvétával fokozhatod.
2. Kísérők a sonka mellé
Az előző nap megfőzött és kihűtött húsvéti sonkát már a konyhában felszeletelheted. Legyen hozzá frissen reszelt csípős és ecettel megszelídített vagy készen vásárolt üveges torma, esetleg mustár. A zsenge hónapos retek, az újhagyma és az asztalon díszként zöldellő, enyhén csípős zsázsa szintén jól illik a sonkához. (Ollóval vágd le a hajtásait.)
Tormakrémes recepteket itt találsz!>>>
3. Kalács, kenyér, péksütemény
A foszlós fonott kalácsok mellett ne feledkezz meg a lehetőleg többféle – pl. magos, rozsos, teljes kiőrlésű – kenyérről és – pl. magos, mazsolás, túrós – zsemléről. Felszeletelheted az eredetileg tojásfészeknek feltett kalácskoszorút és kínálhatsz kenyérben sült sonkát is.
Húsvéti kalács receptekért klikk ide!>>>
Kenyérben sült sonka receptek>>>
4. Kencék és mártogatósok
Az ínycsiklandó kalácsok, kenyerek és péksütemények mellől ne hiányozzanak a kenhető finomságok: pl. körözött, krémsajt, kenőmájas, vaj. A csíkokra vágott ropogós nyers zöldségeket – húsvét lévén mindenekelőtt a sárgarépát – natúr joghurttal elkevert krémsajtból vagy túróból készített, sóval, borssal, citromlével és zöldfűszerekkel ízesített mártogatósba tunkoltathatod.
Körözött receptekért gyere ide!>>>
Mártogatós receptek>>
5. Tojás, tojásételek
A festett kemény tojásokat egyelőre tartalékold a locsolóknak, és meghámozott festetleneket tegyél a sonka mellé. Előveheted a hűtőből az előre elkészített tojássalátát, továbbá főzhetsz lágy tojást és percek alatt süthetsz pl. medvehagymás rántottát vagy omlettet. A pettyezett héjú, apró fürjtojás mutatós húsvéti dekoráció, és ünnepi főételeket is feldobhatsz vele.
Tojássaláta receptkjeinket itt találod!>>>
Receptek fürjtojással készült ételeikért klikk ide!>>>
6. Palacsinta
Hagyományos és amerikai változatban egyaránt a villásreggeli szereplője lehet. A korábban bekevert tésztát hipp-hopp megsütheted. Húsvétkor részesítsd előnyben a sós töltelékeket, mint a zöldfűszeres sajtkrém és a spenót- vagy medvehagymakrém. A hidegen tálalt lazacos vagy kaviáros palacsinta remekül passzol pezsgőhöz!
Blini, az orosz palacsinta recepjét itt találod!>>>
7. Sütemények
Lehetőleg édessel és sóssal is készülj. Répatortával és az ünnephez illően dekorált vagy sonkás muffinokkal biztos sikert arathatsz. Az édes sütiket szívesen eszegetik a vendégek kávéhoz, a sósakat pedig akár tojássalátához is.
8. Mentes és alkoholos italok
Legyen készenlétben elegendő palackos víz, lehetőleg frissen facsart narancs-, továbbá gyümölcs- és zöldséglé, kávé, többféle tea (pl. zöld, gyümölcsös, gyógynövényes), gyerekeknek tej, esetleg kakaó. A felnőttek számára készülj sonkacsúsztató aperitiffel, valamint egyéb alkoholos italokkal, pl. tojáslikőrrel, pezsgővel.